15 cze 2012

Muffinki czekoladowe – przepis

62 Komentarze Halloween, Muffinki

Czekoladowe muffinki chodziły za mną już długi czas, aż w końcu udało się je zrobić. W internecie zobaczyłam super wykończenie przypominające pajęczynę, postanowiłam zobaczyć na co mnie stać i wykonać taką sieć;p. Wbrew pozorom stworzenie takiej dekoracji nie jest trudne, ale wykonanie jej w precyzyjny sposób to już wyższa szkoła jazdy, jeszcze niestety na to potrzeba doświadczenia:). Muffinki wyszły bardzo czekoladowe, super mięciutkie, wręcz rozpływające się w ustach. Po prostu idealne czekoladowe muffinki. Pozdrowienia przed weekendem, ja jutro oczywiście będę kibicować i zagrzewać naszych do walki;p.

SKŁADNIKI:

 ILOŚĆ: ok. 12 – 15 muffinek

  • 2 jajka
  • 220 g cukru
  • 110 g mąki pszennej + 1 łyżka do wymieszania czekolady
  • 6 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2/3 szklanki mleka
  • 150 g masła, roztopionego
  • 120 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałeczki

 

 

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 100 g białej czekolady

W miseczce miksujemy jajka z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy stopniowo mąkę, kakao, proszek do pieczenia, wanilie oraz mleko. Na koniec mieszamy powstałą masę z masłem i dodajemy pokrojoną gorzką czekoladę, którą wcześniej mieszamy z łyżką mąki. Piekarnik nagrzewamy do 180 C, formę na muffinki wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy do ¾ wysokości i pieczemy ok. 25 min. Po ostudzeniu wierzch muffinek polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą. Białą czekoladę również rozpuszczamy i przekładamy do woreczka cukierniczego lub zwykłego foliowego ( lepiej jak woreczek jest ze sztywniejszej folii ), nożyczkami wycinamy mała dziurkę w jednym z rogu woreczka i robimy niewielką kropkę z czekolady na środku muffinki. Dookoła kropki z czekolady wykonujemy okręgi i wykałaczką przeciągamy przez środek tworząc coś na kształt pajęczyny. Odstawiamy do zastygnięcia lub konsumujemy od razu. Smacznego.

 

Tagi: ,
napisany przez
Autor nie uzupełnił jeszcze swojego profilu.
Podobne wpisy

62 Komentarze to “Muffinki czekoladowe – przepis”

  1. Odpowiedz Bożena says:

    Wyglądają przepysznie..

  2. Odpowiedz Bizneswoman w kuchni says:

    Dzieło sztuki! Schrupałabym sobie :)

  3. Odpowiedz gosijka says:

    Śliczne są! Wyglądają tak apetycznie, że bym zjadła chyba z 10 :)

  4. Odpowiedz Dzikowiec says:

    Wow! Prawdziwe arcydzieło! Przepięknie wyglądają!!!!!

  5. Odpowiedz zufik says:

    Poproszę jedna;)

  6. Odpowiedz martex.82 says:

    wow, małe cudeńka, pajęczynka urzekająca :)

  7. Odpowiedz Aneta says:

    Ślicznie je udekorowałaś;) Aż szkoda je jeść;)

  8. Odpowiedz aneta says:

    Dziękuję za wszystkie przemiłe komentarze i do pieczenia, czekam na relacje jak wyszły :)

  9. Odpowiedz ewa says:

    o kurde…pysznośccciii

  10. Odpowiedz Matra says:

    Ale pięknie wyglądają! Mniam :)

  11. Odpowiedz Ania says:

    Dzięki nim stałam się gwiazdą wieczoru :D :D wszyscy zachwyceni i usmarowani czekoladą :) super ,dzięki za przepis :D :D

  12. Odpowiedz Asia says:

    Podjęłam dwie próby upieczenia ich i najwyraźniej coś muszę źle robić. Owszem są bezkonkurencyjnie przepyszne :) , ale ciasto się zapada, kruszy, a przy jedzeniu zupełnie rozpada i przykleja do papilotek.

    • Odpowiedz aneta says:

      Spróbuj następnym razem zaczekać, aż całkowicie wystygną i dopiero wyciągaj z papilotek. Po drugie po upieczeniu zostaw w piekarniku na 15 min, później lekko otwórz drzwi piekarnika i ponownie odczekaj 15 min, ten sposób powinien zapobiec opadaniu ciasta. Mam nadzieję, że coś pomogłam :)

  13. Odpowiedz Dominika says:

    nie wyszły mi :( są suche i te 25 min w 180 stopniach przypaliły muffinki :’( a te na zdjęciu takie piękne

  14. Odpowiedz Agnieszka says:

    ten przepis jest rewelacyjny!!!!!prosty!!!! a babeczki są przesmaczne!!!!!!!właśnie zjadłam dwie!!
    moja rada można dać troszeczke większe kawałki czekolady świetnie ja czuć w muffinkach. POLECAM!!!!!!!!

  15. Odpowiedz Daria says:

    Przeczytałam przepis. Upiekłam.
    IDEAŁ! Takich właśnie szukałam!
    Przepyszne!
    Czas i temperatura idealnie dopasowane.
    Jestem zachwycona :D

  16. Odpowiedz ania says:

    Świetny przepis, ja dodałam aromat arakowy zamiast waniliowego i wszyscy się zachwycali :)

  17. Odpowiedz Dominika says:

    Wygladaja super!!!! Wlasnie je robie :)
    A jaka powinna byc konsystencja ciasta? Bo wyszla mi bardzo rzadka :P

    • Odpowiedz aneta says:

      Muffinki są bardzo delikatne w smaku właśnie dlatego, że konsystencja nie jest ciężka. Piecz do suchego patyczka i będzie ok :) Pozdrawiam.

  18. Odpowiedz Olivia says:

    Czy mogę zwykłe mleko zastąpić sojowym? ;-)

  19. Odpowiedz Sanderka says:

    Witam :)
    Wczoraj piekłam te pyszności wyszły idealne. Czas pieczenia i temperatura w porządku. Jedyne co bym zmieniła to ilość cukru na pół szklanki i ilość czekolady bo są bardzo, ale to bardzo słodkie. To też zależy od gustów. W każdym razie przepis spełnił moje oczekiwania, oczywiście godny polecenia ;)

  20. Odpowiedz Ania says:

    Zrobiłam pyszne !

  21. Odpowiedz Ola says:

    A co to jest ten extract z wanilli???? Bo mam 12 lat I nie bardzo sie orientuje……@-@ A chcę zrobić. Wygladaja pysznie!!!!!;-)

  22. Odpowiedz olka says:

    Właśnie wyjełam z piekarnika i nie wyrosły mi tak pięknie i do tego opadły xD Zdecydowanie muszę potrenować, bo to były moje pierwsze muffinki. Co mogłam zrobić źle?

    • Odpowiedz aneta says:

      Nigdy nie wyciągaj od razu z piekarnika, ponieważ wtedy na bank opadną. Wyłącz poczekaj 15 min. i dopiero otwórz piekarnik, poczekaj kolejne 15 min. i wyciągnij – powinno pomóc :)

  23. Odpowiedz Anulek says:

    bardzo dziękuję za przepis skorzystałam, wychodza pyszne!

  24. Odpowiedz Ola says:

    Mniam wyszły przepyszne€ :-D

  25. Odpowiedz Bożena says:

    Właśnie pieczę muffinki :) Pięknie rosną, ale nie wiem dlaczego ciasto pęka?

  26. Odpowiedz Lukasz says:

    Wyszły ładne, ale strasznie słodkie, czekolada mi się rozpuściła cała,
    może przez to takie słodkie? no i zastanawia mnie czemu się ta czekolada rozpuściła?
    Mimo wszystko, były to moje pierwsze muffinki i udały się:) bardzo dziękuję za przepis:)

  27. Odpowiedz Maciek says:

    A czy cukier zmieli sie w młynku czy to wpłynie na ciasto?

  28. Odpowiedz Iga says:

    Najlepsze czekoladowe muffinki jakie jadłam! Wspaniałe i niezmiernie smaczne! Dziękuję za przepis ^_^

  29. Odpowiedz pata says:

    muszą być pyszne

  30. Odpowiedz Jagoda says:

    Wsypałam tylko dwie łyżki kakaa, ponieważ mi się skończyło :/ Co mogę dodać innego .?

  31. Odpowiedz Jagoda says:

    Mmm, bardzo smaczne, lepsze niż z jakiejkolwiek cukierni :)
    Dziś rano zrobiłam także Twoje naleśniki, pycha :)

  32. Odpowiedz Gusia says:

    Po pierwsze gratuluję strony, jest ładna, przejrzysta i zawiera naprawdę ciekawe przepisy i w bardzo przystępny sposób podane czytelnikom :)
    W zeszłym tygodniu skorzystałam z przepisu na muffiny czekoladowe i wyszły naprawdę smaczne. Mam tylko wątpliwości odnośnie konsystencji ciasta, z powyższych komentarzy wynikało, ze jest dość luźna, a muffiny są po upieczeniu lekkie. Moje ciasto natomiast było dość gęste, a po upieczeniu muffiny dość „zbite”. Nie wiem dlaczego mogło się tak stać, podejrzewam jajka, ponieważ były dość małe, ale nie chciałam zmieniać proporcji przy pierwszym pieczeniu, więc zostałam przy 2 szt. Czy to mogło być problemem? Resztę składników dokładnie ważyłam i odmierzałam…

  33. Odpowiedz Kasiak says:

    Muffinki na zdjęciu wyglądają rewelacyjnie:) Właśnie takie robie! Mam tylko jedną wątpliwość: moje mocno rosną na środku a z boków prawie wcale, i dlatego na górze się rozrywają, nie są takie płaskie więc ciężko zrobić taką dekorację. Masz na to jakiś sposób czy po prostu „przycinasz” te góry przed dekoracją?

  34. Odpowiedz Edyta says:

    Wyglądają przepięknie zaraz będę je robiła synkowi i córeczce, mam tylko jedno pytanie czy 110 gram mąki w stosunku do 220 gram cukru to nie jest za mało? Boję się że mogą być za słodkie a konsystencja ciasta za płynna. Pozdrawiam :)

  35. Odpowiedz Magda says:

    Czy zamiast mąki pszennej mogę użyć tortowej? Będzie jakaś różnica? I jeszcze jedno pytanie; mam silikonowe foremki do babeczek i nie wiem czy wyjąć je przed podaniem czy podawać w foremkach? Foremki są w kształcie serc, czy babeczki powinny wyjść dobrze? (oczywiście po zmianie wzoru z pajęczyny na bardziej pasujący do kształtu serca). Z góry dziękuję za odpowiedź :)

  36. Odpowiedz Zuzanka says:

    Genialny przepis. Zrobiłam i wyszły rewelacyjne. Bardzo dziękuję! :)

  37. Odpowiedz Julia says:

    Mam nadzieję, że dobrze się upieką :-) Wyglądają pysznie, a czy są pyszne to się okaże ;) Dzięki za przepis ♥

  38. Odpowiedz kuba says:

    trzeba do tego foremkę

  39. Odpowiedz Ola says:

    Świetny przepis, bardzo dziękuje:)

  40. Odpowiedz michalLozy says:

    Fajna strona, nawet ciekawy wpis, dodam se do ulubionych niech strace :)

Napisz komentarz