17 sie 2012

Domowe ciastka oreo – przepis

32 Komentarze Ciastka kruche

Popularne teraz ciasteczka oreo robią furorę wśród dzieci, postanowiłam to wykorzystać i zobaczyć jak smakują takie wykonane w domu. Przepis okazał się banalnie prosty i nie sprawiał większych problemów, zapach podczas pieczenia to już czysta rozkosz dla nosa;). Same ciasteczka są mocno kakaowe, chrupiące, natomiast nadzienie mega słodkie i tworzy super połączenie. Polecam ze szklanką mleka po prostu niebo w gębie:). Pozdrawiam.

SKŁADNIKI :

ILOŚĆ: ok. 25 ciastek

  • 70 g masła
  • 1 ¼ szklanki mąki
  • ¾ szklanki kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 113 g masła, miękkiego
  • 1 ¾ szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Masło przekładamy do miseczki i roztapiamy, zostawiamy do całkowitego ostudzenia. W kolejnej miseczce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól.

Cukier dodajemy do ostudzonego masła i mieszamy. Następnie dodajemy jajko, wanilię i mieszamy do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Mieszankę dodajemy do suchych składników i wyrabiamy do momentu całkowitego połączenia składników. Ciasto owijamy folią i kładziemy do zamrażarki na pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy na gr. około 3 mm i wykrawamy szklanką ciasteczka ( u mnie szklanka o śr. 6,5 cm ), kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C i pieczemy przez 8 min. Po upieczeniu przekładamy do całkowitego ostudzenia.

Masło na nadzienie miksujemy do uzyskania puszystej i jasnej konsystencji, następnie powoli dodajemy cukier, sól oraz wanilię i ubijamy tylko połączenia składników ( u mnie masa nie bardzo chciała się połączyć mikserem, więc użyłam dłoni i zagniatałam jak ciasto). Z masy na nadzienie formujemy kuleczki i wkładamy na ciastko, następnie przykrywamy drugim ciastkiem i lekko przyciskamy. Postępujemy tak do wyczerpania masy i ciastek. Smacznego.

Tagi: , , ,
napisany przez
Autor nie uzupełnił jeszcze swojego profilu.
Podobne wpisy

32 Komentarze to “Domowe ciastka oreo – przepis”

  1. Odpowiedz asieja says:

    zdecydowanie chętniej wybrałabym takie niż te z paczuszki :) )

  2. Odpowiedz Brenia says:

    Już sobie wyobrażam jakie muszą być pyszne :)

  3. Odpowiedz Aneta says:

    Super przepis na domowe Oreo. Chętnie wypróbuję;)

  4. Odpowiedz Basia says:

    Wyglądają cudniem, lepiej niz te sklepowe!!! Na pewno się skuszę :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

  5. Odpowiedz Antenka says:

    jeju jak pieknie podane! chciałoby się po nie sięgać raz za razem!:)

  6. Odpowiedz ladiescooking says:

    Oooo niebo w gębie !! :) ))
    wypróbuję na pewno :)

  7. Odpowiedz Ania says:

    mmmmmm ciekawy przepis , spróbuję takie zrobić :)

  8. Odpowiedz kornik says:

    smakowite te Twoje ciasteczka:)

  9. Odpowiedz cukrowa wróżka says:

    a ja je robiłam, jak ich nawet w Polsce nie było. :D

  10. Odpowiedz Ania says:

    Wstyd się przyznać, ale jeszcze nie jadłam ciastek Oreo. Ale na takie domowe chętnie bym się skusiła :)

  11. Odpowiedz karolina says:

    uwielbiam Twój blog :-)

  12. Odpowiedz Aniczka says:

    Do nadzienia można by też dodać mleka w proszku, miałoby fajny mleczny smak :)

  13. Odpowiedz Magiczny Piekarnik says:

    Wyglądają rewelacyjnie!!!

  14. Odpowiedz Maciej says:

    Ciastka prezentują się znakomicie i ta „dratwa”

  15. Odpowiedz Karla says:

    Rzeczywiście przepis banalny :) Na weekend w sam raz :) Piękny blog!

  16. Odpowiedz Paulina says:

    Muszą smakować obłędnie! :)

  17. Odpowiedz Ola says:

    To jest bardzo dobry pomysł ^^ Te kupne są niedobre i nie daję im rady, a domowe to z pewnością inna bajka.
    Posiadasz wiedzę o ich przechowywaniu? Ile poleżą i w jakich warunkach? Zrobiłabym większy „batch” i potestowałabym te wszystkie przepisy z ciasteczkami oreo…
    Pozdrawiam!

  18. Odpowiedz Pitagoraska says:

    Mam pytanie : czy rozdziela je się równie trudno jak tradycyjne oreo? Szczególnie jeśli miałyby poleżeć w puszcze dzień lub dwa? z góry dziękuję :)

  19. Odpowiedz Imię says:

    czy ekstrakt z wanilii trzeba koniecznie dawać..

  20. Odpowiedz Imię says:

    do ciasta zdecydowanie wiecej masla musialam wiecej dodac:-) jakies 140g lacznie bo za bardzo sie rozpadalo;) ale smak genialny!!!

  21. Odpowiedz Justyna says:

    Czy kakao to ma byc naturalne czy takie zwykle rozpuszczalne jak sie pije z mlekiem? :)

  22. Odpowiedz Julita says:

    Rewelcyjny przepis, smakują obłędnie! Wlasnie zrobiłam podwójną porcje na zamówienie ;-)
    Ja dodaje wiecej masła do ciasta i rozwałkowuje pomiędzy twierdza warstwami papieru do pieczenia.
    Dziękuje za super przepis!

  23. Odpowiedz Agata says:

    super ciastka na imprezy

  24. Odpowiedz Majek says:

    Przepraszam, ale ile czasu zajmuje ich przygotowanie? :)

  25. Odpowiedz Viola says:

    właśnie robię na niedzielne spotkanie z rodiną

Napisz komentarz