Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasto duńskie

Ciasto duńskie (Danish) – krok po kroku

Październik 27, 2012 , 38921 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto duńskie w smaku przypomina mi połączenie ciasta drożdżowego i francuskiego.  Jest chrupiące, a zarazem mięciutkie i lekkie. U nas znane jest pod nazwą danisze, natomiast zagranicą danish pastry. Ciasto przekładane jest masłem i kilkakrotnie rozwałkowywane, aby powstały warstwy. Z tego przepisu możecie wykonywać dowolne wariacje i tworzyć różnego rodzaju ciastka. Inspiracja ze strony bellnad. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 225 g mąki tortowej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 125 ml ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 1 jajko, temp. pokojowa
  • 110 g masła, temp. pokojowa

Do niewielkiej miseczki przesypujemy drożdże razem z cukrem, następnie dodajemy ciepłe mleko i mieszamy. Odstawiamy na ok. 10 min, aż drożdże zaczną pracować.

Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej zaczyn drożdżowy, lekko rozmącone jajko, łączymy mikserem lub dłońmi. Po wymieszaniu wszystkich składników ciasto zagniatamy przez ok. 2 minuty.

Stolnicę lekko oprószamy mąką i wałkujemy ciasto na prostokąt o wym. 20×30 cm.

Masło dzielimy na niewielkie kawałeczki i układamy na 2/3 części ciasta, zostawiając 1 cm wolnego miejsca od brzegów.

Ciasto składamy na trzy części, jak list. Część ciasta bez masła nakładamy na masło, do środka. Natomiast dolną część ciasta wywijamy do góry.

 

Ciasto możemy odwrócić o 90° zgodnie ze wskazówkami zegara, ale nie jest to konieczne. Rozwałkowujemy na wym. 15×30 cm i ponownie składamy na trzy części. Zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 15 min. Cały proces powtarzamy przez 3-4 razy. Ciasto powinno mieć grubość ok. 5 mm.

Przed formowaniem bułeczek ciasto należy schłodzić przez min. 30 min. w lodówce. Z tego przepisu upiekłam 6 dużych ciastek tzw. wiatraczków.

Kliknij TUTAJ, aby obejrzeć filmik z wykonania ciasta.

  • Gośka

    Czy można suche drożdże zastąpić świeżymi, bo suche mnie jakoś nie lubią :)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Tak, dodaj dwa razy wiecej swiezych i zrob wczesniej zaczyn :)

Może to Cię zainteresuje