12 lis 2012

Ciasto krówka – przepis

17 Komentarze Boże Narodzenie, Ciasta i ciastka z kremem

Ciasto bardzo popularne, którego nie mogło zabraknąć na moim blogu. Wszystkie warstwy świetnie się ze sobą komponują i co ważne nie tworzą przesłodzonej kompozycji. Płaty ciasta można upiec kilka dni wcześniej i zostawić w chłodnym miejscu, aby stało się miękkie. Niestety ciasta miodowe mają tendencję do tego, że po upieczeniu są dosyć twarde i musi minąć parę dni, aby stały się delikatniejsze. Super na jakiekolwiek przyjęcie, domową uroczystość lub święta. Z przepisu: DwieKuchareczki. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 50 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 2 łyżki miodu
  • cukier waniliowy ( ok. 8 g )
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko, temp. pokojowa
  • 1/2 łyżeczki sody

SKŁADNIKI NA MASĘ:

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • cukier waniliowy ( ok. 8 g )
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku

DODATKOWO:

  • 1/2 puszki masy krówkowej ( kajmak )
  • 100 g orzechów włoskich, posiekanych

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i łączmy. Następnie wyrabiamy przez chwilę, aż ciasto będzie jednolite.

Formę ( 26×20 cm ) lekko smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy ( możemy także podzielić, je na dwie części i upiec osobno ). Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15 min. do lekkiego zarumienienia skórki. Ostudzone ciasto przekrawamy nożem strunowym lub zwykłym.

Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody i odstawiamy. Śmietankę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy cukier puder, cukier waniliowy oraz stopniowo rozpuszczoną żelatynę. Masę przekładamy na płat ciasta i przykrywamy drugim płatem, lekko dociskając.

Puszkę z masą kajmakową wkładamy do lekko gotującej wody i ogrzewamy, aby lepiej się rozprowadzała. Gdy masa jest już lekko płynna rozprowadzamy ją na wierzchu ciasta i posypujemy orzechami. Ciasto wkładamy do lodówki na min. jeden dzień, a najlepsze jest po 3 dniach, ponieważ ciasto zaczyna mięknąć. Smacznego.

Tagi: , , ,
napisany przez
Autor nie uzupełnił jeszcze swojego profilu.
Podobne wpisy

17 Komentarze to “Ciasto krówka – przepis”

  1. Odpowiedz Veronica says:

    sama słodycz, ciasto z masa krówkową zawsze jest odlotowe:)

  2. Odpowiedz Dzikowiec says:

    Przepyszne ciasto!

  3. Odpowiedz Ela.M says:

    Ciasto krówka jest bardo pyszne, już dawno go nie robiłam:)

  4. Odpowiedz Asiek says:

    Piękne i bardzo smakowite:)
    Pozdrawiam:)

  5. Odpowiedz Brenia says:

    Jedno z moich ulubionych, zawsze u nas gości na święta!

  6. Odpowiedz Basia says:

    Cudne! :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

  7. Odpowiedz Antenka says:

    pięknie wygląda!:)
    jedno z moich ulubionych;)

  8. Odpowiedz Asia says:

    Połączenie masy kajmakowej i orzechów włoskich – to zasługuje na Nobla :)

  9. Odpowiedz Milena says:

    Wygląda cudnie .<3

  10. Odpowiedz pyszne says:

    Przepyszne

  11. Odpowiedz Paulina says:

    Zbyt mała proporcja składników nawet na taką małą blachę jaka jest podana trzeba dac wszystkiego podwojnie aby to mialo jaki kolwiek wygląd i było co zjeść. Właśnie upiekłam takie ciasto

  12. Odpowiedz Nikola ♥ says:

    Wygląda bardzo smacznie ( chyba zrobie w weekend :D )
    Pozdrawiam ;)

  13. Odpowiedz pieczarka mysia says:

    Dziekuje za inspiracje ;) wyszło pyszne!

Napisz komentarz