Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Brownie, Ciasta czekoladowe

Brownie z solonymi orzeszkami – przepis

Listopad 13, 2012 , 21339 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
brownie-z-orzechami-3

Moje pierwsze brownie i wielkie zaskoczenie jak pyszne może być ciasto zakalcowe:). Jest ciężkie, zbite, mocno czekoladowe z chrupiącymi orzeszkami. Polecam ze szklanką zimnego mleka. Inspiracja: Martha Stewart.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

 

  • 130 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 1 szklanka mąki
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka orzeszków ziemnych, solonych
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 3 jajka, temp. pokojowa
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 116 g czekolady gorzkiej

Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, solą oraz kakao. Do garnuszka wlewamy szklankę wody, przykrywamy drugim garnuszkiem. Wkładamy do niego masło i czekolady, roztapiamy. Po całkowitym połączeniu dodajemy cukier oraz stopniowo po jednym jajku, cały czas mieszając. Następnie dodajemy suche składniki tylko do połączenia. Na koniec wsypujemy orzeszki i lekko łączymy. Formę, u mnie 26×20 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 50-60 min. w temp. 180 C. Ciasto jest gotowe jeśli patyczek jest lekko wilgotny. Smacznego.

  • Agnieszka

    Przepis super, tylko czas pieczenia to 20 min a nie 50 (?) Właśnie się zajadam z moimi synami :)) pyyycha

  • Kamila

    Bardzo smaczne,tylko czas pieczenia u mnie to okolo 30min.

  • Agnieszkaa

    Przepyszne,zrobione kolejny raz. Czekam na nowe przepisy na brownie :)

Może to Cię zainteresuje