Znajdź swój przepis

5 prostych pomysłów na efektowne i eleganckie serwowanie jedzenia

19 lutego, 2024

Nie od dziś wiadomo, że jemy nie tylko ustami, ale również oczami. Nie chodzi wyłącznie o to, jak prezentują się potrawy na naszych talerzach, lecz przede wszystkim o sposób ich podania. Psycholodzy są nawet zadania, że w przypadku efektownego ich zaserwowania jesteśmy skłonni zjeść mniej, ciesząc oczy i mózg wrażeniami estetycznymi. Oto 5 prostych sposobów na eleganckie serwowanie jedzenia.

Jak efektownie serwować dania? 5 niezawodnych sposobów

Efektownie podany obiad lub elegancka kolacja wymagają właściwej oprawy. Nie chodzi tylko o to, aby pięknie poukładać na talerzach poszczególne elementy, lecz również aby zadbać o całą otoczkę w postaci odpowiednio prezentującego się stołu. Oto 5 sposobów na efektowne podawanie dań:

  1. Elegancka zastawa stołowa – na co dzień możemy sięgnąć po zwykłe talerze, ale od święta warto wyciągnąć z szafy porządną zastawę.
  2. Obrus – najlepiej sprawdza się klasyczny, biały, ale można również sięgnąć po inne kolory, w zależności od aranżacji całego stołu.
  3. Serwetki – przy każdym talerzu powinna znaleźć się pięknie złożona serweta, możemy również postawić drobne serwetki na środku stołu
  4. Sztućce – pięknej zastawie muszą towarzyszyć eleganckie sztućce.
  5. Eleganckie naczynia, w których będziemy podawać do stołu wybrane dania – dobrze, aby ich design tworzył spójną całość z zastawą, dzięki czemu będą prezentować się jeszcze ciekawiej.

Wbrew pozorom efektowne podawanie dań nie jest trudne – wystarczy tylko zaopatrzyć się w kilka niezbędnych artykułów. Zakupimy je w sklepie internetowym: https://modivo.pl/c/home-decor/kuchnia-i-gotowanie. Pamiętajmy jednak, że piękne naczynia i dodatki to jedno, ale ich odpowiednie wykorzystanie to już zupełnie inna sprawa. Nakrywając do stołu, warto użyć zmysłu estetycznego. Jeśli nie do końca potrafimy łączyć ze sobą różnego rodzaju elementy, wybierzmy klasyczne rozwiązania, które pasują do wszystkich pozostałych.

Eleganckie serwowanie jedzenia – na co dzień czy jedynie od święta?

Na co dzień większość z nas nie przykłada większej wagi do tego, w jaki sposób zastawiony jest stół. Do jego dekoracji przykładamy się od święta, gdy organizujemy imprezę lub oficjalną kolację. Tymczasem warto pamiętać, że jemy nie tylko ustami, lecz również oczami. Nasz mózg chętnie odbiera przyjemne bodźce, dzięki którym w pewien sposób się zaspokaja. To właśnie dlatego przy pięknie udekorowanym stole jesteśmy skłonni zjeść mniej, ciesząc oczy efektami estetycznymi. Nie powinniśmy więc na co dzień rezygnować z efektownej zastawy, choć oczywiście nie musi być ona aż tak oficjalna, jak od święta. Pilnujmy, aby każdego dnia spożywać posiłki na ładnie prezentujących się talerzach, w towarzystwie ciekawie ułożonych serwetek.

Doskonałym rozwiązaniem jest zakup lekkiego obrusu, który dobrze sprawdzi się na co dzień i będzie pasował do wystroju jadalni. Nie warto jeść w biegu, nie dbając o stosowne celebrowanie posiłków. Wręcz przeciwnie – pośpiech i stres negatywnie wpływają nie tylko na nasze zdrowie fizyczne, ale również psychiczne. Bez względu na to, czy mamy zamiar zjeść pełnowartościowy posiłek, czy też zadowalamy się półproduktami, zadbajmy o to, aby spożyć posiłek w spokoju, bez większego pośpiechu, przy pięknie zastawionym stole. Zasługujemy na to każdego dnia, a nie tylko od święta, zwłaszcza że zaaranżowanie stołu nie wymaga ogromnego wysiłku.

Post sponsorowany

serwowanie jedzenia

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x