Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Boże Narodzenie, Pierniczki, pierniki

Lebkuchen, niemieckie pierniczki – przepis

Listopad 30, 2012 , 11214 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
lebkuchen-pierniczki-4

Lebkuchen to nic innego jak niemieckie pierniczki, które smakiem zupełnie różnią się od naszych. Po pierwsze są miękkie, do środka dodaje się orzechy, kandyzowane skórki czego u nas raczej się nie praktykuje. Ten przepis jest z dodatkiem pieprzu, ale zapewniam Was, że nie jest on w ogóle wyczuwalny. Muszę przyznać, że po spróbowaniu jednego bardzo przypadły mi do gustu i będę robiła je co roku na święta. Autor przepisu: Lucas Hollweg dziennikarz kulinarny The Sunday Times Style. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 40 sztuk

  • 100 g mielonych orzechów np. laskowych lub włoskich
  • 75 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, mielonej
  • 225 g masła, temp. pokojowa
  • 75 g brązowego cukru
  • 5 łyżek miodu
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 175 g mąki
  • 175 g migdałów, mielonych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, mielonego
  • sok oraz starta skórka z jednej cytryny

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 200 g cukru pudru
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki gorącej wody

W dużej misce miksujemy masło z cukrem oraz miodem na gładką i kremową masę. Następnie dodajemy jajka oraz wanilię, ponownie miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę, mielone migdały, orzechy, kandyzowaną skórkę, cynamon, przyprawę do piernika oraz sok i skórkę z cytryny, szybko łączymy mikserem. Wkładamy do lodówki na całą noc.

Z ciasta formujemy kuleczki o wielkości orzecha włoskiego ( ciasto jest dosyć lepkie i warto dłonie posypywać mąką ). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach. Kuleczki spłaszczamy dłonią. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 C i pieczemy przez 15-20 min, w zależności od grubości. Pierniczki powinny być na wierzchu zarumienione. Upieczone przekładamy na kratkę i jeszcze lekko ciepłe polewamy lukrem. Zostawiamy do zastygnięcia. Najlepiej smakują po paru dniach. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje