09 sty 2013

Precle – przepis

12 Komentarze Słodkie bułeczki

Precle z tego przepisu są miękkie i lekko słodkie. Przygotowanie wymaga trochę pracy i zwinności w rękach. Ciasto dosyć łatwo daje się kształtować i nie sprawia problemów przy wyrabianiu. Precle to wspaniałe urozmaicenie zwykłych bułeczek, które możemy posypać makiem lub sezamem, samodzielnie również smakują bardzo dobrze. Przepis z książki: Chleb. Domowy wypiek.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 18 sztuk

  • 730 g mąki pszennej
  • 15 g drożdży suchych lub 30 g świeżych
  • 100 g masła lub margaryny
  • 320 ml mleka
  • 100 g cukru

DODATKOWO:

  • 1 jajko do posmarowania wierzchu
  • 2-3 łyżki maku do posypania

Masło lub margarynę rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mleko i chwilę podgrzewamy, aż będzie lekko ciepłe. Następnie dodajemy cukier, drożdże oraz połowę mąki i wyrabiamy chwilę mikserem. Wsypujemy resztę mąki i zagniatamy ręką. Ciasto dzielimy na 18 równych części i formujemy precle ( zdj. poniżej ), układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 min. Napuszone smarujemy roztrzepanym jajkiem i obficie posypujemy makiem. Pieczemy w temp. 225 przez 8 min. Smacznego.

FORMOWANIE PRECLI:

KROK I:

Z części ciasta formujemy wałeczek o długości 40-45 cm.

KROK II:

Wałeczek zginamy w połowie.

KROK III:

Jeden koniec przekładamy przez drugi.

KROK IV:

Ponownie przekładamy końce tworząc coś na kształt świderka.

KROK V:

Zwinięte końce przekładamy na wierzch tylnej części i rozciągamy końce. Gotowe.

Tagi: ,
napisany przez
Autor nie uzupełnił jeszcze swojego profilu.
Podobne wpisy

12 Komentarze to “Precle – przepis”

  1. Odpowiedz Basia says:

    Super pomysł i piękne zdjęcia!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

  2. Odpowiedz strawberriesandcream says:

    bardzo zachęcające z samego rana:))

  3. Odpowiedz Pan Deserek :) says:

    Wyglądają rewelacyjnie ! Smaku narobiłaś na świeże pieczywko :)

  4. Odpowiedz Stylisey says:

    Jakiś czas temu robiłąm precele wg innego przepisu. Był skomplikowany a precle wyszły gumowate:/ Twój przepis jest łatwiejszy, więc może i efekt będzie lepszy. Wygłądają pysznie. Pozdrawiam:)

  5. Odpowiedz Monia says:

    Pięknie się prezentują Twoje precelki :) Jeszcze nigdy nie robiłam, ale nabrałam wielkiej ochoty :)
    Pozdrawiam :)

  6. Odpowiedz szalonapatelnia says:

    Wyglądają pysznie, na pewno wypróbuję:)

  7. Odpowiedz Olga says:

    Ja już wypróbowałam, są fantastyczne zwłaszcza z masełkiem i zimnym mlekiem, polecam :)

  8. Odpowiedz lulu says:

    latwy i szybki przepis ale dla mnie malo wyraziste, moze z odrobina soli bylyby lepsze

  9. Odpowiedz Imię says:

    Ladnie wygladaja a czy noe powinno sie ich przed pieczeniem pomoczyc z tego co mi woadomo.

  10. Odpowiedz Basia says:

    Polecem !! Zrobiłam i są przepyszne … znikają błyskawicznie :)

Napisz komentarz