Znajdź swój przepis

Ciastka podwójnie czekoladowe

14 stycznia, 2013

Ciasteczka podwójnie czekoladowe z tego przepisu są mocno czekoladowe, chrupiące i lekko maślane. Najlepiej smakują ze szklanką mleka lub kawą. W szczelnej puszcze mogą leżeć nawet tydzień lub dwa. Osoby, które uwielbiają czekoladę będą zachwycone tymi ciasteczkami. Inspiracja: taste.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 30 ciasteczek

  • 125 g masła, miękkiego
  • 2 łyżeczki esencji z wanilii
  • 1 szklanka brązowego cukru ( ew. zwykły )
  • 1 jajko
  • 185 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 200 g kropelek czekoladowych ( tzw. chipsów )

 Mikserem łączymy masło z wanilią oraz cukrem, następnie dodajemy jajko. Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do masła. Na koniec dodajemy kropelki czekoladowe i miksujemy, aż do połączenia składników. Z ciasta formujemy kuleczki o wielkości małego orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach ( ciasteczka w trakcie pieczenia zrobią się płaskie ) i lekko spłaszczamy dłonią. Pieczemy przez ok. 15 min. w temp. 180 C. Podajemy całkowicie ostudzone. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x