Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciastka kruche, Rogaliki

Kruche rogaliki z marmoladą – przepis

Listopad 14, 2013 , 144323 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
kruche-rogaliki-z-marmolada-3

Wszyscy znamy rogaliki drożdżowe, ale równie smaczne są te w wersji kruchej. Najlepiej smakują z filiżanką herbaty lub kawy. Ciasto możemy przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce, a kiedy będziemy mieć ochotę na rogaliki w chwilę je uformować i upiec. Zachowują swoją świeżość nawet kilka dni. Rogaliki kruche w przeciwieństwie do drożdżowych są niewielkich rozmiarów. Do środka możemy dodać dowolne nadzienie, ale najlepsza jest dosyć twarda marmolada, ponieważ podczas pieczenia nie będzie wypływać. Wierzch możemy oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Inspiracja: Filonek. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 35 rogalików

  • 2 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła lub margaryny ( prosto z lodówki )
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18 %
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli

 

DODATKOWO:

  • marmolada np. wieloowocowa
  • cukier puder do oprószenia

Mąkę przesiewamy i dodajemy zimne masło pokrojone na niewielkie kawałki. Następnie dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder oraz sól, wszystko razem szybko zagniatamy. Ciasto owijamy folią i wkładamy na 2-3 godz do lodówki, a najlepiej na całą noc. Schłodzone ciasto dzielimy na trzy części i każdy kawałek rozwałkowujemy ( podsypując mąką ) na grubość ok. 2 mm. Przy pomocy dużego talerza lub innego okrągłego naczynia wykrawamy koło. Dzielimy na 8 części i na każdej nakładamy kleks z marmolady. Zwijamy od szerszej strony do węższej, końce lekko przybliżając ku sobie. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 C na ok. 15 min. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Smacznego.

  • Megan

    Witam, przepis fajny i szybko się robi :) ale moje wyszły trochę blade, nie takie żółte jak na zdjęciach i nie wiem dlaczego …

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Może kwestia jajek. Moje są ze wsi, a na tych ze sklepu zawsze wychodzą blade. pozdrawiam

      • Megan

        Dziękuję za szybką odpowiedź, a co się stanie jeśli dodam 3 albo 4 żółtka zamiast 2?

        • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

          ciasto zmieni proporcje i będzie za bardzo wilgotne.

          • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

            lepiej po prostu kupić lepsze jakościowo jajka np. ekologiczne

    • Niezapominajka

      Powiem WAM!!! Bo widzę, ze chyba niektóre stawiają pierwsze kroki w kuchni….otóż te białka, które zostaną można roztrzepać i posmarować wierzch rogalików. Po upieczeniu wychodzą złote………….:)

  • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

    może od nadzienia robią się miękkie w środku

  • Albert

    @marek odnalazłem tę Twoją marmoladę z Gomaru, rzeczywiście rogaliki wypas, idealnie pasują

  • Karesa

    Jestem kompletnym laikiem jeżeli chodzi o wypieki a nawet mi wyszły pyszne tylko zamiast pudru po upieczeniu posmarowałem białkiem i obtoczyłam w cukrze przed upieczeniem i wyszły złoto brązowe
    Dzięki wielkie za super przepis

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      To ja dziekuje za komentarz i swietnie, ze sie udaly:-D

  • Alda

    Podany przez Ciebie sposób jest świetny, z chęcią go wypróbuje w najbliższym czasie. Wcześniej robiłam tylko takie http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-rogaliki-drozdzowe-z-dzemem/ też dobre, ale warto w końcu spróbować czegoś nowego. Dzięki za ten przepis.

  • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

    Uff jak dobrze, ze smakowalo :-D szkoda, ze nie dalas fotki jak wyszly zawsze mnie to ciekawi. Pozdrawiam :-D

  • Patrycja

    Zrobiłam dziś ciasto żeby jutro uformować rogaliki, tylko czy powinnam się martwić ze ciasto się aż tak dobrze siebie nie trzymało?

  • Kryskaxd

    A dlaczego w składzie nie ma proszku do pieczenia ? Czy rogaliki bez niego urosną?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      To są rogaliki kruche :) nie muszą rosnąć :)

      • Kryskaxd

        Dziękuję! są przepyszne. Wreszcie znalazłam idealny przepis *_* mmmm !

  • Dorota Woch

    Ja dzisiaj zrobiłam te rogaliki. I wyszły super tylko nie miałam marmolady tylko dżem i się trochę wylał dżem :)Dzięki za przepis. Będę częściej robić. Po prostu pycha. Każdemu polecam

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Dziękuję :)

Może to Cię zainteresuje