Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Babki, Ciasta z owocami, Wielkanoc

Babka pomarańczowa, prosta – przepis

Kwiecień 11, 2014 , 41785 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
babka-pomaranczowa-przepis

Banalnie prosta babka pomarańczowa, z którą podczas przygotowania nie ma żadnych problemów. W smaku jest mocno pomarańczowa, aromatyczna i wilgotna. Zachowuje swoją świeżość nawet przez tydzień owinięta folią, aby nie wyschła. Polecam na Wielkanoc. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 225 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu lub esencji z wanilii
  • 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
  • 1 szklanka soku wyciśniętego ze świeżych pomarańczy ( ok. 2 szt. )
  • szczypta soli

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz łącząc ze szczyptą soli. W oddzielnej miseczce miksujemy masło razem z cukrem na puch przez ok. 3 min. Dodajemy stopniowo jajka, cały czas miksując. Następnie dodajemy naprzemiennie suche składniki oraz sok z pomarańczy. Na koniec dodajemy wanilię, skórkę z pomarańczy i mieszamy do połączenia. Formę na babkę smarujemy lekko masłem i oprószamy mąką, delikatnie strzepując jej nadmiar. Przekładamy surowe ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-45 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w piekarniku przez 15 min, aby lekko ostygło przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po tym czasie wyjmuje z formy i zostawiamy do ostudzenia. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Smacznego.

  • abbra

    Bardzo smaczna babka. Dziękuję za przepis ! :)

  • Majana

    Bardzo smaczna babka, dziękuję za pyszny przepis ! :) Pozdrawiam serdecznie.

  • Kamila

    Pycha! Dziękuję za przepis. Ja zrobiłam do niej lukier cytrynowy i jest bomba. Wspaniała, wilgotna i mocno pomarańczowa, a do tego z dodatkiem masła a nie margaryny lub oleju. Polecam wszystkim. To była moja pierwsza babka w życiu ;)

  • Daria Nasińska

    Niestety, mnie się nie udała. Robiłam wszystko zgodnie z przepisem, a to nie pierwsza babka wykonana przeze mnie :-( wyrosła jak szalona, a potem równie spektakularnie opadła :-(
    Nie mam pojęcia jaka przyczyną….

  • Ewa

    a mi wyszedl zakalec, czesto jak robie dokladnie jak w przepisie to nie wyjdzie, najlepiej robic na swoj rozum, a ewntualnie z innych przepisow podchwycic ciekawy pomysl:)

  • Magda

    Pyszna babka, miękka, ładny kolor. Robiłam w keksówce.

Może to Cię zainteresuje