Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta czekoladowe, Ciasta i ciastka z kremem, Ciasta z owocami, Torty

Tort Szwarcwaldzki (czarny las), najlepszy – przepis

Listopad 10, 2014 , 261005 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Tort Szwarcwaldzki czyli czarny las lub Black Forest cake to najpyszniejsze połączenie jakie do tej pory można sobie wymarzyć. Lekko kwaśne wiśnie, czekoladowe blaty oraz bita śmietana to przepis na ten „najprawdziwszy tort”. Proste składniki bez udziwnień, a przepis jest jednym z najsłynniejszych ciast na świecie obok tortu Sachera. Sekret dobrego tortu Szwarcwaldzkiego to dbałość o każdy z tych trzech składników.

Dobrej jakości kakao do biszkoptu, jak najlepsze wiśnie i doskonała śmietanka, najlepiej od lokalnego dostawcy. Nie zapomnij też o nasączeniu blatów biszkoptu. Użyj do tego soku wymieszanego z alkoholem np. wódką lub po prostu wiśniówki. Biszkopt jest bardzo delikatny i nie przesadź z ponczowaniem, ponieważ chcemy, aby zachował swoją lekką strukturę.

Tort jak większość ciast warstwowych wykonujemy dzień wcześniej. Śmiało można napisać, że z dnia na dzień jest bardzo aromatyczny i smaczniejszy. Optymalnie jest, aby był wykonany nawet dwa dni wcześniej.

Absolutnie odradzam dodawanie do tortu zamiast frużeliny wiśniowej gotowych wiśniowych dżemów. Po prostu tort traci na smaku.

tort szwarcwaldzki czarny las

TORT SZWARCWALDZKI/ CZARNY LAS – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 SKŁADNIKI NA WIŚNIOWĄ FRUŻELINĘ:

  • 500 g wiśni świeżych lub mrożonych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu lub esencji migdałowej
  • szczypta soli

 SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • szczypta soli

 SKŁADNIKI NA PONCZ:

  • 1/4 szklanki soku z wiśni (zostanie z frużeliny)
  • ok. 50 ml alkoholu (wódki, wiśniówki)

 DODATKOWO:

  • 100 g gorzkiej czekolady

Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksujemy na średnich obrotach, aż masa stanie się dosyć gęsta. Dodajemy po jednym żółtku, aż do wykorzystania wszystkich pięciu, miksujemy cały czas. Na koniec stopniowo dodajemy suche składniki, mieszamy delikatnie dużą łyżką, aby jak najmniej opadła piana. Gotowe ciasto przekładamy do formy o średnicy 24 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Pieczemy w temp. 170 C przez 35-40 min do tzw. suchego patyczka. Zaraz po wyjęciu biszkopt rzucamy na podłogę (można położyć ręcznik) z wysokości 40 cm. Następnie zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Wyrównujemy górę i przekrawamy biszkopt na trzy części.
Wiśnie świeże lub mrożone przekładamy do garnuszka o grubym dnie. Wlewamy wodę, wsypujemy cukier oraz szczyptę soli. Podgrzewamy, aż do zagotowania. Następnie dodajemy sok z cytryny, ekstrakt migdałowy. Składniki mieszamy i odlewamy 1/4 szklanki soku, który posłuży do stworzenia ponczu. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością zimnej wody i wlewamy go gorących wiśni. Mieszamy do zgęstnienia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Sok z wiśni mieszamy z alkoholem lub używamy po prosu wiśniówki.
Żelatynę mieszamy z gorącą wodą i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy cukier puder i niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę, cały czas miksujemy. Bitą śmietanę można włożyć na 30 min do lodówki, aby bardziej stężała.
Jeden blat biszkoptu układamy na paterze lub dużym talerzu. Nasączamy delikatnie ponczem wykładamy 1/3 ubitej śmietany. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy i przekładamy wiśnie (1-2 łyżki zostawiamy do dekoracji na wierzch). Przykrywamy trzecim blatem, nasączamy i wykładamy pozostałą część bitej śmietany. Niewielką ilość zostawiamy na wierzch do dekoracji.
Gorzką czekoladę ścieramy na tarce lub cienko kroimy nożem. Oprószamy boki ciasta. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną (u mnie za pomocą rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki). W środek nakładamy pozostałą część wiśni. Wstawiamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.

tort szwarcwaldzki czarny las
tort szwarcwaldzki czarny las
tort szwarcwaldzki czarny las
tort szwarcwaldzki czarny las
tort szwarcwaldzki czarny las
 
tort szwarcwaldzki czarny las
tort szwarcwaldzki czarny las

  • majazteca

    Uwielbiam ten tort! Pieknie Ci wyszedl. Mniam :)

  • gin

    Boski :) Ponadczasowe połączenie smaków, które zachwyci chyba każdego :)

  • Dolan

    Polecam ten przepis, wyszedł mi za pierwszym razem i jest pycha :D

  • Skowronek

    FANTASTYCZNY TORT!!!!!!!!! Zawsze kiedy piekę ciasto staje się ono przepięnym zakalcem, mój mąż nawet stwierdził, że sztuką jest zrobić tak dobry zakalec:)) Pierwszy raz w zyciu zrobiłam tort i własnie w Twojego przepisu – Efekt!!! Brak słów. Mam zamówienie na kolejny:) DZIĘKUJĘ!!!!!!!

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      :D świetnie bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził. Szkoda, że nie mogę go zobaczyć z wielką ciekawością zerknęłabym jak sie udał :) pozdrawiam

      • skowronek

        Bardzo chętnie prześlę :-D

  • Basia

    Wszystkim bardzo smakował. Aczkolwiek żałowałam, że nie upiekłam typowego biszkoptu z 6 jajek, bo ten z 5 ciężko było przekroić na 3 części i niestety wyszło trochę krzywo.

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Super :)

  • Karolina

    czy można użyć wiśni ze słoika?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Akurat do tego przepisu lepiej uzyc mrozonych

  • Ola

    Prosze napisac o ile zwiekszyc skladniki biszkopta dla tortownicy o srednicy 28 cm. Pozdrawiam!

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Wystarczy, że zwiększysz o 1/4 składniki.

  • carolle

    Witam :) zamiast ekstraktu migdałowego można dodać likier amaretto lub olejek migdałowy?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Jak najbardziej :)

  • Monika

    Witam . Bardzo chcilabym go zrobic , szukalam kulku przepisow i wszedzie pisze zeby zaraz po upieczeniu rzucic na ziemie ??po co ? nie rozleci sie biedny biszkopt ? sama nie wiem czy to zrobic , co sie stanie jak nie rzuce ?czy rzucamy razem z foremka czy samym biszkoptem ?
    dziekuje za jakiekolwiek rady .

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Witam,
      Biszkopt upuszczamy na zabezpieczona podłogę np. ręcznikiem wtedy nie opadnie zbyt mocno i będzie równy. Biszkopt rzucamy w formie prosto z piekarnika. Robiłam już to kilkanaście razy i nigdy nie zdarzyło mi się, aby z biszkoptem cos sie stało.

      • Monika

        Super , dziekuje bardzo za ekspresowa odpowiedz . Wlasnie nie wiedzialam czy rzuca sie w formie czy bez – to byc moze durne pytanie , ale ja o czyms takim o gole nigdy nie slyszalam .

  • ANNA SINKOWSKA

    Witam czym mozna zrobic zielony na wierzchu tak zeby nie stracil smaku?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Zielony w jakim sensie? Dodanie galaretki?

      • ANNA SINKOWSKA

        Chcialabym zeby byl normalny black forrest tylko sama gora zamiast z bitej smietany I wisni zeby byla gladka zielona.

        • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

          No tak rozumiem tylko z czego miałaby być ta zieleń na górze z galaretki?

          • ANNA SINKOWSKA

            No wlasnie nie wiem moze z lukru?

          • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

            Ciężko mi ten tort sobie wyobrazić inaczej niż z wiśniowa góra, ale pokombinuj może rzeczywiście sprawdzi się lukier na wierzchu.

  • ata

    czy mozna uzyc wisni ze spirytusem- pozostałych po domowej nalewce z wiśni?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Jak najbardziej :)

  • Kasia Świątkowska

    Czym ponczować biszkopt, kiedy nie można użyć alkoholu. Impreza z kobietami w ciąży i karmiącymi piersią. Samym sokiem? Czy jest jakieś lepsze rozwiązanie?

Może to Cię zainteresuje