Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Boże Narodzenie, Ciasta biszkoptowe, Ciasta ucierane

Świąteczny keks z kuchni staropolskiej – najlepszy przepis

Listopad 21, 2014 , 42380 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Większość osób nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia bez keksu z mnóstwem bakalii. Ja również go uwielbiam, ale musi spełniać pewne warunki.

Ciasto na keks musi być ciężkie. Po pierwsze dlatego, żeby uniosło ciężar bakalii, które niekiedy są ciężkie w strukturze.  Po drugie ciężka konsystencja keksu kojarzy mi się z najprawdziwszym i tradycyjnym przepisem na ciasto.

Kolejnym warunkiem doskonałego ciasta jest mnóstwo bakalii. Uwielbiam dodawać rodzynki, skórkę pomarańczową, cytrynową, kilka pokrojonych śliwek oraz kandyzowane owoce. Smaki są wtedy różnorodne raz trafimy na coś słodszego a raz mniej.

Ostatnim warunkiem dobrego keksu to wilgotność. Nie wolno dopuścić, aby leżał sobie na stole pokrojony na kawałki bez przykrycia. Kilka godzin i będzie prawie jak suchar. Zawsze przykrywaj go folią lub papierem, a będzie cudownie wilgotny.

Przepis na keks, który tutaj podaję jest z jednym z najstarszych. Dużo jajek, masło oraz bakalie to główne składniki. Pamiętając, że dobre ciasto to dobry składnik nie zamieniaj masła na margarynę. Myślę, że taki keks staropolski to dobre rozwiązanie na tradycyjne święta.

KEKS I  SPOSOBY NA OPADAJĄCE BAKALIE – ZOBACZ WPIS

tradycyjny-keks-staropolski

ŚWIĄTECZNY KEKS Z KUCHNI STAROPOLSKIEJ – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  •  500 g mąki tortowej
  • 5 jajek
  • 5 żółtek
  • 300 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 300 g bakalii

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Masło roztapiamy i studzimy.

Jajka i żółtka miksujemy z cukrem na jasną i puszystą masę (ok.5 min). Naprzemiennie do masy dodajemy suche składniki z roztopionym masłem. Dodajemy niewielkimi porcjami i mieszamy dużą łyżką drewnianą. Bakalie mieszamy z łyżeczką mąki i dodajemy do ciasto. Wykładamy do keksówki o wym. 10×30 cm. Pieczemy w temp. 170 C przez około 1 godz i 10 min do tzw. suchego patyczka. Ostudzony polewamy lukrem lub oprószamy pudrem.

UWAGA: keks dosyć szybko wysycha i należy go przechowywać pod przykryciem.

Zobacz również przepis na prosty i niezawodny keks – TUTAJ

tradycyjny-keks-staropolski-1

tradycyjny-keks-staropolski-2

Może to Cię zainteresuje