Znajdź swój przepis

Chałka z 6 części (splotów) – przepis, najlepszy

20 lutego, 2015

Chałka zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem, kupowałam mięciutką bułę z kruszonką w sklepie, wtedy jeszcze można było dostać w zwykłym sklepie dobre produkty nie okraszone chemicznymi roztworami. Ja zawsze uwielbiałam posmarowaną masłem. Jadłam bez mleka i innych dodatków. Po prostu dla mnie najprostsza była najlepsza. Niestety chałka w sklepach ustąpiła innym rodzajom pieczywa. Czasami nad tym ubolewam bo raz na jakiś czas mam chęć zjeść na śniadanie dobrą chałkę. Niestety raz w jednym ze znanym marketów kupiłam mini chałkę, która według mnie była zmiękczoną chemicznie bułą, która chyba nie widziała drożdży. Wyjście jest jedno po prostu raz na jakiś czas zafundować sobie domową. A uwierz mi wcale nie jest trudna, ona tylko na taką wygląda.

Jej przygotowanie wcale nie sprawiło mi problemów. Przyznaję opanowałam już chałkę z dwóch części i trzech. Kiedyś miałam już jedną próbę w zaplataniu czterech, ale splot był według mnie trudny i raz po raz musiałam zaczynać od nowa. Niestety na długi czas się zraziłam i dopiero wczoraj znowu poczułam się na siłach i wykonałam właśnie taką.

Chałka z 6 części jest prosta w wykonaniu, odrobina cierpliwości i podążanie za przepisem krok w krok, a wyjdzie Ci dokładnie taka sama. Ciasto jest bardzo elastyczne i nie ma z nim żadnych problemów podczas zaplatania. Wałeczki dają się fajnie rozciągać i nie urywają się.

Uwaga: ciasto szybko wysycha dlatego trzymaj je zawsze zakryte folią spożywczą podczas wyrastania oraz formowania.

Upieczoną chałkę najlepiej zjeść w ciągu kilku godzin, ewentualnie świeżą dobrze owinąć folią i zamrozić. W dowolnym czasie jeśli tylko będziemy mieli ochotę na chałkę wyciągnąć zamrożoną, dać jej odejść i dopiero odwinąć z folii.

TUTAJ znajdziesz zdjęcia z zaplatania chałki krok po kroku.

chałka-3

CHAŁKA Z 6 CZĘŚCI (SPLOTÓW) – NAJLEPSZY PRZEPIS

 SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:

ILOŚĆ: 1 bardzo duża chałka

  •  4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki suchych drożdży lub 20 g świeżych
  • 3/4 szklanka mleka, ciepłego
  • 1/4 szklanki cukru + 1 łyżeczka
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki masła lub margaryny, roztopionej
  • 1 łyżeczka soli, płaska

 DODATKOWO:

  •  1 białko do posmarowania wierzchu
  • 2-3 łyżki sezamu (niekoniecznie)

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże suche lub świeże razem z łyżeczką cukru. Miseczkę owijamy folią i odstawiamy na 10 min. do podrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i cukier. Roztopione jeszcze ciepłe masło łączymy z jajkami i żółtkiem. Dodajemy do mąki razem z wyrośniętymi drożdżami. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Formujemy w kulę przekładamy do miski, która owijamy folią i zostawiamy na około 1-1,5 godz do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto chwilę wyrabiamy. Dzielimy na 6 części. Formujemy wałeczki o długości 40 cm. Zaplatamy chałkę (TUTAJ znajdziesz dokładny opis ze zdjęciami z wykonania), następnie przykrywamy folią i odstawiamy do napuszenia na około 1 godzinę. Przed pieczeniem smarujemy dobrze białkiem, oprószamy ziarnami sezamu i wkładamy do rozgrzanego piekarnika, 180 C na 25-30 min do zarumienienia.

ZOBACZ moje inne przepisy na chałkę np. z kruszonką.

chałka-1

chałka-2

chałka-4

chałka-6

chałka-7

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy można dodać owoce (mrożone) albo świeże?

    1. aneta Autor says:

      Tak

  2. Właśnie upiekłam moją pierwszą chałka???????? dziękuję za przepis,????

  3. Ta chałka jest obłędna. Zrobiłam z połowy składników a i tak spora urosła????

  4. Chałka rozpływa się w ustach, smakuję super!!
    polecam

  5. Przepis niezwykle prosty.Chałka generalnie robi się sama???? Dodałam więcej cukru w przepisie bo pół szklanki a i tak nie była zbyt słodka. Zjedzona była w 30 minut…a miała zostać na następny dzień na śniadanie…Splot też nie jest skomplikowany.Polecam???? https://uploads.disquscdn.com/images/cc6ce90eef83054443fe32879b8b18a9a426508a8ea40625665def3733472bc5.jpg

    1. Super :)

  6. Fantastyczny przepis :):) Zrobiłam w zeszłą sobotę i wyszła pychota. Rodzinka pochłonęła ją na drugie śniadanie ;) Wrzucam fotkę tej, którą upiekłam dzisiaj (nie miałam wyjścia, dzieciaki sobie zażyczyły :) widzę, że na stałe wejdzie do naszego jadłospisu, hihi…) Jeszcze nie za bardzo wychodzi mi splot, ale w smaku to przecież nie przeszkadza ;) Dziękuję za kolejny doskonały przepis :)
    Pozdrawiam,
    Wiola Szulc.

    1. Boska :) zeby tak ktos dla mnie taka na sniadanie przygotowal to bylabym w siodmym niebie ; ) pozdrawiam

  7. To jeszcze raz ja tym razem z gotowym wypiekiem :) Moja pierwsza chałka w życiu, pewnie na stałe zagości w naszym domu. Masełko, dżem, kawa zbożowa i cudo-buła :) Czy może być lepsze śniadanie albo kolacja? Dziękuję Anetko za przepis :) Pozdrawiam.

  8. Mam pytanie, i proszę o wyrozumiałość dla laika :) Czy po kilku godzinach od upieczenia, można chałkę jeszcze wstawić do piekarnika, żeby ją trochę ocieplić przed podaniem na kolację? Chyba nie powinno się nic stać z ciastem?

    1. mozesz, ale nie rob tego zbyt czesto i dlugo ponieważ bedzie wtedy bardziej sucha

    2. Dziękuję bardzo :) Jeszcze mam jedno pytanie, do tej pory zaledwie parę razy robiłam ciasta drożdżowe i w każdym do zaczynu dodawało się mąkę. A u Ciebie nie ma. Tak ma być czy jest błąd?

    3. Tak ma byc, ale jesli chcesz mozesz dodac lyzeczke

    4. Ok, dziękuję :) Zabieram się do pracy. Pozdrawiam :)

  9. Jaka piękna chałka :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x