Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem

Karpatka czekoladowa z kremem budyniowym, najlepsza – przepis

Luty 27, 2015 , 47260 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ostatni wieczór spędziłam na oglądaniu filmu „50 twarzy Greya” po kilku minutach odniosłam wrażenie, że jest to bajka dla dużych dziewczynek z pieprzykiem w tle. Rozmach typowy dla Amerykanów, wszystko na bogato. Najlepsze ubrania, najlepsze samochody i życie na wysokim Szczycie. Oglądając film dokładnie zobaczysz to czego nie masz w życiu. Brak Ci pieniędzy w życiu stwierdzisz, że jest tylko film o kasie. Brak Ci miłości stwierdzisz, że to film o cudownym uczuciu. Masz rozterki stwierdzisz, że bohaterowie to prawie jak Romeo i Julia, a na ich drodze staje pejcz i klaps. Dlaczego kobiety uwielbiają Greya? bo jest stanowczy, ale z nutą szaleństwa. Przystojny, ale nie narcyz. Potrafi dać poczucie bezpieczeństwa, ale wymaga totalnego zaufania. I chyba najważniejsze, wie czego chce w życiu i potrafi to osiągnąć. Władza to jeden z większych afrodyzjaków działających na kobiety, a Pan Grey dokładnie wie kim chce rządzić. Bo najgorsze co może być to brak zdania u faceta.

Kilka słów o filmie już było, a teraz o przepisie na tę cudowną karpatkę.

Dokładnie wiedziałam, że chce zrobić karpatkę, ale nie taką zwykłą i znaną. Pomyślałam o wersji czekoladowej z budyniem domowej roboty. I udało się ciasto wyszło doskonałe z pysznym kremem. Kakao w cieście nadaje lekkiej goryczki, ale w połączeniu z budyniowym kremem smak jest wybitny. Czekoladowa wersja ciasta parzonego sprawia, że ciasto nie jest mdłe. Nie mówiąc o tych kontrastujących warstwach, które wyglądają jak mleczna kanapka.

Czekoladowe ciasto parzone jest troszeczkę cięższe od zwykłego. Krem jest słodki, maślany i nie jest strasznie ciężki. Spokojnie można zjeść nawet dwa kawałki ciasta, co uczynił mój partner pytając co chwila czy można ciasta i mówiąc po pięć razy jakie jest smaczne. Chyba większej rekomendacji nie trzeba.

Najlepiej smakuje po około dwóch dnia leżakowania w lodówce. Jeśli ktoś lubi można wierzch ciasta dodatkowo polać np. czekoladą deserową, na pewno wzbogaci to o wiele ciasto.

TUTAJ znajdziesz przepis na tradycyjną karpatkę.

karpatka-czekoladowa-2

KARPATKA CZEKOLADOWA Z KREMEM BUDYNIOWYM – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  •  1 szklanka wody
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 5 jajek
  • 120 g masła
  • szczypta proszku do pieczenia

 SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  •  3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżki mąki pszennej, czubate
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 250 g masła lub margaryny, temp. pokojowa

Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy masło i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy, aż do całkowitego rozpuszczenia masła. Mąkę i kakao przesiewamy, dodajemy do gorącej wody. Mieszamy energicznie, aby nie powstały grudki. Masa powinna być gęsta i odchodzić od ścianek garnuszka. Zostawiamy na chwilę do wystudzenia. Następnie dodajemy jajka, po dodaniu każdego dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy szczyptę proszku do pieczenia i chwilkę miksujemy. Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy połowę masy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C i pieczemy przez 25-30 min. Dokładnie tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.

Dwie szklanki mleka razem z cukrem i cukrem waniliowym zagotować, raz na jakiś czas mieszając. W pozostałym mleku rozpuszczamy obie mąki oraz żółtka. Cały czas mieszając stopniowo wlewamy mieszaninę. Ponownie przekładamy na palnik. Mieszamy dosyć energicznie do momentu, aż masa zacznie mocno gęstnieć. Gotowy owijamy folia i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło o temp. pokojowej miksujemy przez 2-3 min, następnie dodajemy po łyżce budyń. Gotowy krem przekładamy na jeden blat ciasta i przykrywamy lekko dociskając drugim. Ciasto wkładamy na min. kilka godzin do lodówki. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

karpatka-czekoladowa-1

karpatka-czekoladowa

  • margolape

    zachwycam się każdorazowo otwierając Pani stronę – przede wszystkim zdjęciami. Cudowne i równie „pyszne” (dla oka) co przepisy. A przepisy sprawdzam organoleptycznie idąc za przykładem i czynię te cuda w domu. Zawsze z powodzeniem. Uczta dla oka, duszy i ….. ciała też ! Pozdrawiam cieplutko:)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Dziekuje bardzo za taki mily komentarz:-). Ciesze sie gdy ktos daje znac, ze piecze i sie udaje. Bedzie mi milo jesli bedziesz chciala podzielic sie w komentarzu zdjeciem z ciasta lub info czy ciasto smakowalo :-) dziekuje

  • wedelka

    Takiej wersji karpatki nie znałam. Fajna :)

  • http://onatujest.blogspot.com/ Ona Weronika

    moje bystre oko zauważyło, że krem się zważył, ale to nic takiego i jak widać zdarza się każdemu. A można go uratować, wstawiając miskę z kremem do gorącej wody i energicznie mieszać :). Pomysł na czekoladową karpatkę już zapisuję.

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Tak, delikatnie sie rozwarstwil pod koniec ale zostawilam go takim bo krem budyniowy po podgrzaniu z maslem staje sie rzadszy. To ciasto bylo dla nas i zdjedlismy go pomimo tego :)

  • www.mgotuje.pl

    Wygląda pysznie :) takiej wersji jeszcze nie jadłam :)

  • agnieszka ze zjem to!

    Ja ostatnio mam fazę na czekoladę, więc na taką karpatkę się piszę! :)

  • gin

    Bardzo kusząca wersja :)
    Filmu nie widziałam, książki nie czytałam. Jakoś mnie te klimaty nie ciągną…
    Z drugiej strony tak o tym teraz głośno, że może powinnam przeczytać i obejrzeć, żeby też mieć na ten temat zdanie? :)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Może po prostu masz takie zdanie, że nie chcesz czytać ani oglądać. Lektura to miła odmiana od codzienności ;)

  • beata

    chciałabym moc wydrukować kilka przepisow z Pani strony, ale pdf jest bez zdjęc;(( dlaczego?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Witam :) kiedyś tak postanowiłam, że wydruki będą bez zdjęć, ale faktycznie nie był to za dobry pomysł ponieważ czasami fajnie jest spojrzeć na fotkę. Niedługo to zmienię :) pozdrawiam

  • gggg

    krem to sie chyba zwazyl

  • Balba

    nie rozumiem jak – prowadząc bloga o pieczeniu, dzieląc się przepisami z innymi – dawać na blog nieudany wypiek. ze zwarzonym kremem. kurcze… ludzie co jest z wami… po co blogi prowadzicie? jest mnóstwo porządnych – perfekcyjnych i chyba raczej o to tu chodzi, o doskonałość, jeśli pokazujesz coś światu, wychodzisz przed szereg poza domowe zacisze…

    • Ola :)

      Musisz mieć chyba bardzo smutne i zbyt „perfekcyjne” życie :) pozdrawiam

  • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

    Ja jeszcze ratuje nad para wodna:-) najwazniejsze, ze smakowalo.Pozdrawiam goraco

  • http://matrelsy.blogspot.com/ Matrelsy

    Czekoladowa karpatka stała się jednym z moich ulubionych ciast! Najbardziej uwielbiam w niej chyba ten puszysty i słodki krem :)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      I ja uwielbiam ten krem :)

  • ewka

    Karpatka pychotka :)

  • Świat według Lilii

    Kolejny raz dziękuję za sprawdzony przepis na pyszne ciasto.
    http://swiatwedluglilii.pl/kuchnia/czekoladowa-karpatka/
    Pozdrawiam serdecznie :)

Może to Cię zainteresuje