Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Pancakes, Placki, Naleśniki

Placki z jabłkami przepis

Lipiec 16, 2015 , 311964 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Placki z jabłkami uwielbiam, a ten przepis jest idealny. Placki wychodzą bardzo delikatne, puszyste i leciutkie za sprawą ubitych białek dodawanych do ciasta. Placki z jabłkami najlepiej smażyć i podawać jeszcze gorące z cukrem pudrem, ale świetnie sprawdzi się np. dżem lub ulubiona konfitura. Nie znam lepszego przepisu i korzystam z niego ciągle.

Placki zawsze odsączaj z nadmiaru tłuszczu zaraz po wyciągnięciu z patelni będą lżejsze. Placki z jabłkami i ten przepis znalazłam w starej książce i muszę przyznać, że jest lepszy od większości, które testowałam. Pamiętaj, aby dobrze ubić białka wtedy placki będą naprawdę lekkie i puszyste.

Najlepsze do placków są kwaśne jabłka wtedy sprawiają, że placki są bardziej wyraziste w smaku. Można je również skropić cytryną, aby nie ściemniały.

Placki z jabłkami zawsze robię kiedy nie mam pomysłu na kolację, kiedy mam chęć po prostu na placuszki lub śniadanie. Przepis jest prosty i nieskomplikowany. Smak natomiast jest najlepszy bo przypomina te od babci. Według mnie najpyszniejsze i najlepsze placki z jabłkami jakie próbowałam.

TUTAJ znajdziesz moje przepisy na placki, pancakes, racuchy.

placuszki z jabłkami

PLACKI Z JABŁKAMI PRZEPIS:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • 2 jabłka (najlepiej lekko kwaśne)
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • cukier puder do oprószenia

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy mleko, olej, przesiane suche składniki i mieszamy. Następnie dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie łączymy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, mieszamy z ciastem. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy placuszki na rumiano. Usmażone układamy na bibułce i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

placuszki z jabłkami
placuszki z jabłkami

  • Justa

    Czy do tych placuszków nadają się też inne owoce typu jagody, borowki???

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Tak, spokojnie możesz użyć dowolnych owoców :)

      • Justa

        Dziękuję.
        Korzystając ze sposobności muszę napisać, że prowadzi Pani fantastyczny blog. Z niecierpliwością czekam co 2 dzień na nowy przepis. Mój ulubiony jesli chodzi o wypieki – każde mi się udało))))) Przerobiłam już kilka blogów tego typu, ale przy tym się zatrzymuję))) przepisy, nawet te skomplikowane, są opisane w tak przystępny sposób, że nie „boję się” żadnego)))

        I zdjęcia, na widok których już ślina cieknie……))
        Pozdrawiam z Zielonej Góry – Justyna

        • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

          Bardzo ci dziękuję za te słowa :) daje i motywacje do dalszego pieczenia i tworzenia bloga :) nastepnym razem jak bedziesz cos piekła z checia zobaczylabym jakies Twoje cudo :) pozdrawiam i milego dnia :)

          • Justa

            Postaram się. Dodam jeszcze, że dzięki Tobie to nie ja już pytam moją „teściową” o jej wypieki, tylko ona zaczęła pytać mnie:-)))))

  • marzena

    Wspaniałe. Uwielbiam placki z jablkami :-)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Witam w klubie ;)

  • Jolanta Szyndlarewicz

    Placuszki w sam raz dla mojego młodszego łasuszka … Ona uwielbia takie smaki:)

  • Agata Kądziołka

    Pamiętam, że za dzieciaka uwielbiałam takie placuszki :)

  • Justa

    Zrobione wczoraj z jagodami. Jednak jagód nie polecam ze względu na ich wodnistość. Ja dodałam ich dość sporo co było błędem. W małej ilości będzie idealnie. Same placki (ciasto) rewelacyjne – proste, szybkie i smaczne.
    następnym razem zrobię z jabłkami – tak jak w oryginalnej wersji.
    Przepis ląduje w ulubionych:-))

  • ewa

    Czy do ciasta nie trzeba dodac troche cukru?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      ja dodaje tylko cukier puder na wierzch i sa super :)

  • Ania

    mozna zamiast tortowej dać zwykłą mąkę? :)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Tak, ale najlepsza bylaby tortowa :)

  • Asia

    Lepiej wymieszać żółtka ze składnikami łyżką ręcznie czy mikserem?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Ja mieszalam trzepaczka ale w symie nie ma to znaczenia czym, aby bylo dobrze wymieszane bez grudek :)

  • Marta Musiał

    genialny przepis! wreszcie mogę powiedzieć że umiem zrobić racuszki,pychota! ;)

  • Majka

    Rewelacja!!! Lepszych nie jadłam :)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Dziekuje :*

  • Ola

    W sumie wyszly bardzo smaczne… Tyle tylko, ze u Pani na zdjeciach placki maja taki ladny, rumiany kolor i wygladaja na chrupiace.. Mi wyszly znacznie ciemniejsze a i chrupkosc dosyc dyskusyjna… Kombinowalam z temperatura, iloscia oleju itd. Ma Pani jakas specjalna taktyke przy smazeniu? Odpowiednia temperatura, odpowiednia ilosc tluszczu, czas smazenia, specjalna patelnia…? Pozdrawiam serdecznie!

  • Bajka

    Nie mam miksera… Czym ubić białka?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Np. Trzepaczka ;)

  • Gosia

    Przepis genialny a placuszki wyśmienite

  • Karo

    Bardzo proste i przepyszne!

  • Elżbieta

    Placuszki rewelacja. Naprawdę!!! Zawsze miałam problem ze smażeniem placków czy racuchów. Smażone na maśle klarowanym wyszły identyczne jak na Pani zdjęciu. Dodałam mniej mleka i dodatkowo jogurt naturalny. Chrupiące, palce lizać. Dzieciaki zachwycone.

  • Martin Jechna

    Fajny przepis ale ja wole jabka w kosteczki pokrojone bo lubię czuć jabłka

  • Inka

    Dokładnie takie jak i ja robię :)

  • Zuzia

    genialne!! znikają w ciągu kilku minut z talerza :D

  • Anw7

    Wyszły bardzo dobre. Ja dodałam 3 łyżki cukru do masy żeby były słodkie.

  • Agnieszka

    Bardzo dobre placuszki, lekkie i puszyste. Robiłam pierwszy raz z polecenia koleżanki. Dzieciaki zajadały a dorośli się delektowali.

  • wielbiciel placków

    jakie pyszne dziękuje za przepis

  • Magdalena J

    Witam,ile placków wychodzi z tej porcji?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      1 talerz, ale dokladnie nie liczylam :)

  • gotowac

    Placuszki ekstra :) Dużo roboty z nimi nie ma, w sam raz na kolację. Ja tylko pokroiłam jabłka w kostkę, przyjemnie chrupały pod zębem ;)

  • Kasia Makarska

    Uwielbiam. :)

  • Gosia

    Pyszne placki ???? piana z bialek wmieszana na koncu sprawila ze staly sie puszyste (nie użyłam proszku do pieczenia bo akurat nie mialam w domu- a i tak pięknie ‚rosły’).Dziękuję za przepis!

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Super :)

  • Paula

    Właśnie zrobiłam placuszki i są przepyszne ! :))) takie puszyste i mięciutkie :) najlepsze jakie jadłam :D dziękuję za przepis ! :D

  • Joanna Piecek

    Bardzo smaczniutke placuszki. Tylko brzegi nie sa chrupiące jakbym sie spodziewała. czy to normalne? A moze mozne cos zrobic zeby były chrupiące?

  • Nika

    A moge ciasto zostawić w lodówce na następny dzień?

    • Aleksander

      Nie, bo co masz zjeść jutro, zjedz dzisiaj, jak mówi przysłowie.

  • Aleksander

    Przepis jest świetny. Zmodyfikowałem proporcje, zrobiłem odrobinę więcej, dodałem cukier waniliowy. I usmażyłem na oleju rzepakowym, co widać na załączonej fotografii. Uwielbiamy je z dziadkiem. https://uploads.disquscdn.com/images/5ccd3eb075e279620c7bbdd5af8037d6d6f360ba86f9aebfcde1c235221f85ff.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/784e07dcf01f9b9ca2c1d5bdc7a3627ca5d42d5b517c47deeb22df683621f632.jpg

  • Basia Modzelewska

    Pyszne placuszki, swietny przepis teraz tylko z tego przepisu korzystam I robie placki dla coreczki I meza tylko zwiekszam porcje skladnikow I dodaje miod. Rewelacja dziekuje za przepis????

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Dziękuję, że korzystasz :) Super

Może to Cię zainteresuje