Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Babki, Ciasta czekoladowe, Ciasta ucierane

Ciasto czekoladowe z cukinią

Sierpień 26, 2015 , 46666 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto czekoladowe z cukinią z tego przepisu jest bardzo delikatne, wilgotne o mocno czekoladowym smaku. Bardzo proste w przygotowaniu, jeśli mamy w domu trzepaczkę nie trzeba używać miksera. Jeśli nie masz akurat pod ręką cukinii możesz ją zastąpić burakami. Dodatek cynamonu sprawia, że ciasto cudownie pachnie, a dodatek sody doskonale je spulchnia. Te ciasto czasami nazywam chlebkiem czekoladowym z cukinią, chociaż nie ma za wiele wspólnego z typowym chlebem.

W przypadku tego ciasta należy pamiętać przede wszystkim, aby nie mieszać go za długo. Dodawanie mąki do masy powinno odbywać się szybko i sprawnie. Nie wolno mieszać ciasta za długo, wtedy będzie ciężkie w swojej konsystencji i może po upieczeniu okazać się zakalcem. Mieszaj tylko do połączenia.

Ciasto jest słodkie, delikatne i przypomina w smaku trochę murzynka, ale według mnie jest bardziej wilgotny.

Smak cukinii nie jest wyczuwalny, jedynie można gdzieniegdzie wyczuć jego starte cząstki.

Polewa czekoladowa dodatkowo nadaje cudownego czekoladowego smaku przez co ciasto jest bardziej wyraziste i bardziej czekoladowe.

Ciasto czekoladowe z cukinią to ciekawy sposób na przemycanie dla dziecka warzyw. Najlepszy smak ciasto ma zaraz po upieczeniu i ostudzeniu. Pulchne, mięciutkie i lekkie kawałki jedliśmy razem ze szklanką mleka lub filiżanką mocnej kawy.

ciasto z cukinii

CIASTO CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 85 g masła lub margaryny, roztopionej
  • 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 ekstraktu z migdałów lub esencji migdałowej
  • 2 szklanki drobno startej cukinii

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%

Mąkę przesiewamy razem z kakao, cynamonem oraz sodą. W oddzielnej misce miksujemy jajko z cukrem przez ok. 2-3 min. Następnie dodajemy rozpuszczone masło, kawę rozpuszczalną oraz ekstrakt, mieszamy. Cukinię lekko odsączamy i dodajemy do masy. Następnie w trzech partiach dodajemy suche składniki. Mieszamy tylko do połączenia. Im dłużej mieszasz tym ciasto będzie cięższe. Formę (u mnie silikonowa) o wym.10×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy gotowe ciasto do formy. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Śmietankę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy kawałki czekolady i zostawiamy na 5 min. Po tym czasie mieszamy i polewamy ciasto. Zostawiamy do stężenia.

ciasto z cukinii
ciasto z cukinii
ciasto z cukinii
ciasto z cukinii

  • Marlena

    Zapisane, wieczorem upiekę… :)

  • http://slodkieabstrakcje.blogspot.com/ Słodkie Abstrakcje

    Wygląda pięknie. Takie wilgotne i wysokie. Do tego ta polewa! Nieprawdopodobne ! :)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Bardzo dziekuje :)

  • http://budujsmak.blogspot.com/

    taki kawałeczek byłby mi teraz pomocny…. :) Wygląda cudownie!!

  • Truski

    co to znaczy „Następnie w trzech partiach dodajemy suche składniki.” ?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      W trzech partiach to znaczy, że nie dodajemy od razu wszystkich składników suchych do ciasta tylko dzielimy na trzy razy. Wsypujemy jedną cześć mieszamy później drugą itd

  • Paulina Cysek

    Delikatne, wilgotne o mocno czekoladowym smaku :D

  • Klaudia K

    Wlasnie upieklam to ciasto jest bardzo pyszne :) miekkie i pulchne :) no i oczywiscie bardzo czekoladowe :) a cukini wogole nie czuc :D

  • http://kuchnianawzgorzu.pl/ Ulcik

    Ciasto przepyszne zrobiłam wczoraj, zmieniłam kilka składników i w ten sposób ciasto znajdzie się na moim blogu :) pozdrawiam!

  • Marlena

    Szkoda ze nie da sie dodac danego przepisu do ulubionych

  • http://www.dessideria-life.blogspot.com/ Dessideria

    Właśnie piekę ;)

  • Marzena

    Upiekłam wersję z dynią. Kakao zastąpiałam karobem, biały cukier brązowym. Bałam się, że moje kury będą się cieszyć, ale… szok … ciasto znikło dosłownie w 5 minut, piękę drugie, bo jest jeszcze dynia… Rewelacja!!! Przepis zapusuję so zeszytu.

Może to Cię zainteresuje