Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Słodkie bułeczki

Mleczne bułeczki z kruszonką

Październik 12, 2015 , 11569 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Mleczne bułeczki z kruszonką to doskonały sposób na pyszne i domowe bułki drożdżowe. Nie tylko są delikatne, wilgotne i lekkie, ale także słodkie dzięki kruszonce. Idealne do herbaty, szklanki mleka lub kawy. Przepis jest bardzo prosty i nie ma dużej ilości składników. Domowe bułeczki drożdżowe to na pewno dobry pomysł dla dzieci, dzięki temu wiesz, że nie ma substancji spulchniających lub innych chemicznych substancji.

Mleczne bułeczki od innych różnią się tym, że są bardziej lekkie i puszyste. Mogą stanowić bazę pod różnego rodzaju słodkie kanapki np. z dżemem, serkiem lub twarogiem. Idealne na śniadanie.

Najlepszy smak bułeczki mają w dniu wypiekania, ale na drugi dzień są także smaczne. Jeśli nie jesteś w stanie zjeść wszystkich, a chcesz mieć je na później wystarczy je dokładnie owinąć folią i zamrozić. Na kilka godzin przed jedzeniem wyjmij je z zamrażarki i zostaw do odmrożenia. Z folii odwijaj dopiero po kilku godzinach, a będą jak świeże.

Mleczne bułeczki od tych ze sklepu różnią się bardzo smakiem, ale nie ma tutaj mowy o żadnych substancjach chemicznych. Tutaj mamy domowe bułeczki i jedyną substancją spulchniającą są drożdże. Natomiast mleko doskonale bułeczki nawilża, a dodatek masła i odrobiny oleju sprawia, że zachowują na dłużej świeżość.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słodkie bułeczki.

mleczne bułeczki z kruszonką

MLECZNE BUŁECZKI Z KRUSZONKĄ

SKŁADNIKI NA BUŁECZKI:

  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 30 g drożdży suchych lub 14 g suchych
  • 1 szklanka mleka, ciepłego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 4 łyżki masła, roztopionego
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 łyżki masła, zimnego

* szklanka o pojemności 250 ml

MLECZNE BUŁECZKI ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI:

Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone świeże drożdże, 2 łyżki cukru oraz 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min.

Zaczyn dodajemy do przesianej mąki. Jajka chwilę mieszamy z pozostałym cukrem i dodajemy do mąki. Następnie wlewamy roztopione masło oraz dodajemy sól. Mieszamy chwilę łyżką, następnie zagniatamy ciasto przez kilka minut. W momencie zagniatania dłonie nawilżamy olejem i zagniatamy ciasto, aż do wykorzystania całego tłuszczu.

MLECZNE BUŁECZKI Z SUCHYMI DROŻDŻAMI:

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól. Jajka chwilę mieszamy z cukrem i dodajemy do mąki. Wlewamy mleko, masło oraz dodajemy suche drożdże. Mieszamy chwilę łyżką, następnie wyrabiamy ciasto. W momencie zagniatania dłonie nawilżamy olejem i zagniatamy ciasto, aż do wykorzystania całego tłuszczu.

———————

Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy ze sobą, aż powstaną grudki.
Gotowe ciasto przekładamy do dużej miski, owijamy folią spożywczą i zostawiamy na 1,5 godz do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy ciasto na 9 części lub 12 w zależności jak duże chcesz, aby był bułeczki. TUTAJ znajdziesz sposób na formowanie bułeczek drożdżowych. Układamy na blaszce w dosyć dużych odstępach od siebie. Zostawiamy na 20 min owinięte folią spożywczą. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy mlekiem i obsypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 20-25 min do lekkiego zarumienienia.

mleczne bułeczki z kruszonką
mleczne bułeczki z kruszonką
mleczne bułeczki z kruszonką

  • paulina_kro

    zrobiłam, polecam! są naprawdę pyszne <3 będą idealne na śniadanko do kawki :)

  • Paulina Frankowicz

    zrobiłam, polecam!!! są pyszne :) idealne na śniadanie do kawki :)

  • Monika

    Witam, właśnie je upiekłam i niestety ciasto wyszło trochę „zakalcowate”. Musiałam dodać trochę mąki podczas zagniatania ciasta. Co może być przyczyną, że ciasto nie jest tak puszyste i upieczone jak powinno?

    Pozdrawiam

  • Hania Pawluk

    ile sztuk mniej wiecej z tego przepisu wychodzi?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      9 duzych lub 12 mniejszych :)

  • nanan

    W przepisie jest: 30 g drożdży suchych lub 14 g suchych… Jak ma być?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      W zaleznosci na jakich drozdzach pieczesz tyle dodaj. Zasada jest taka, ze suchych dodaje sie mniej niz swiezych

      • nanan

        Dzięki, nie wiedziałam:) ! Można to poprawić w liście składników, bo 2x pojawia się słowo „suchych”.

  • Donna

    Rewelacyjny przepis,bardzo udane bułeczki,mięciutkie jak chalka.
    U mnie 14 sztuk. https://uploads.disquscdn.com/images/1ada25f51032ccf4a1c0c380a01387b9ab9ffffceed28ab81c660daa02ceffb5.jpg

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Super :) dziekuje za komentarz

  • ana

    czy te bułeczki też można nadziewać np. powidłami lub marmoladą?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Myślę, że tak chociaż nie robiłam ich wcześniej z nadzieniem.

Może to Cię zainteresuje