Znajdź swój przepis

Ciasto czekoladowe z karmelem (bez pieczenia)

25 maja, 2016

Ciasto czekoladowe z karmelem bez pieczenia to idealna propozycja na upały. Bardzo słodkie, intensywne w smaku i niezwykle pyszne. Ciasto w przygotowaniu jest błyskawiczne i wystarczy je schłodzić kilka godzin przed podaniem.

W cieście przeplatają się smaki czekolady z karmelem (kajmakiem), solonymi krakersami, herbatnikami oraz orzeszkami.

Dół ciasta wykonujemy na bazie przepysznego połączenia, czyli solonych krakersów oraz dodatku karmelu. Następnie dodajemy krem czekoladowy wykonany na bazie budyniu czekoladowego ucieranego z masłem. Do tego nutella oraz masło orzechowe.  Mix smaków, ale jakże pysznych i świetnie się ze sobą komponujących.

Na wierzch ciasta układamy kakaowe herbatniki i polewamy je polewą z gorzkiej czekolady oraz obsypujemy drobno zmiksowany orzeszkami np. włoskimi, ziemnymi lub laskowymi.

Ciasto czekoladowe z karmelem (bez pieczenia) to ideał dla osób, które przepadają za mocno słodkimi deserami. Ubóstwiają karmel/ kajmak i czekoladę. Ciasto jest najlepsze po 1-2 dniach leżenia w lodówce. Taki deser na pewno będzie doskonały dla dzieci.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

ciasto czekoladowe

CIASTO CZEKOLADOWE Z KARMELEM (BEZ PIECZENIA)

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 paczki krakersów, solonych
  • 2 paczki herbatników, kakaowych
  • 1 puszka kajmaku ok. 500 g
  • 100 g orzeszków ziemnych, zmielonych

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  • 800 ml mleka
  • 2 budynie czekoladowe (40g), proszek
  • 4 łyżki cukru
  • 250 g masła, temp. pokojowa
  • 2 łyżki kremu czekoladowego np. nutella
  • 2 łyżki masła orzechowego (niesolone)

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 90 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady

Krakersy układamy w blaszce o wym. 24×24 cm. Rozprowadzamy na nich równomiernie podgrzany wcześniej kajmak. Przykrywamy drugą warstwą krakersów. 400 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem. W pozostałym leku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy. Cały czas mieszając wlewamy do gorącego mleka. Podgrzewamy, aż masa będzie dosyć mocno gęsta. Owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło przez chwilę ucieramy, następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Na koniec miksujemy z kremem czekoladowym oraz masłem orzechowym. Na krakersy wykładamy krem czekoladowy i przykrywamy herbatnikami (można je lekko nasączyć np. likierem lub mocną herbatą). Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie wrzucamy kawałki połamanej czekolady i zostawiamy na 2-3 min. Mieszamy i polewamy równomiernie herbatniki. Przykrywamy zmielonymi orzechami. Wkładamy do lodówki na całą noc.

ciasto czekoladowe ciasto czekoladowe ciasto czekoladowe

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Jego ogromna zaleta, to „bez pieczenia” dla leniuszków :D

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x