Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta czekoladowe, Ciasta z owocami

Ciasto czekoladowe z truskawkami

Czerwiec 3, 2016 , 19804 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto czekoladowe z truskawkami o niezwyklej wilgotnej i lekkiej konsystencji. Truskawki i ciasto czekoladowe to świetnie pasujące połączenie. Ciasto nie jest przesłodzone, truskawki fajnie orzeźwiają i uwydatniają smak czekolady. Przepis jeden z najprostszych i najszybszych do wykonania.

W tym przepisie należy pamiętać o temperaturze składników, która powinna być pokojowa. Różna temperatura użytych składników na pewno spowoduje w cieście zakalec.

Ciasto czekoladowe z truskawkami o intensywnym smaku z soczystymi i sezonowymi truskawkami, które fajnie podkręcają jego smak. Ciasto jest wilgotne, długo zachowuje świeżość i idealnie sprawdzi się na letnie przyjęcia, spotkania i uroczystości. Dodatkowo ciasto możesz podawać z polewą czekoladą dzięki, której ciasto zyska na jeszcze głębszym smaku i cudownym aromacie.

Doskonały przepis do wykonania w sezonie na truskawki. Ciasto możesz także wykonać z malinami lub wiśniami.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.

ciasto czekoladowe

CIASTO CZEKOLADOWE Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 4 jajka, duże
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

DODATKOWO:

  • 300-400 g truskawek

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem oraz kakao. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie powoli wlewamy mleko oraz olej. Na koniec stopniowo łączymy z suchymi składnikami. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i na wierzchu układamy połówki truskawek (rozcięciem do dołu). Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Ciasto możemy polać polewą czekoladową (70 ml śmietanki kremówki oraz 70 g gorzkiej czekolady, podgrzewamy do połączenia).

ciasto czekoladowe
ciasto czekoladowe
ciasto czekoladowe
 
ciasto-czekoladowe-z-truskawkami-10

  • http://blackandnoirsymphony.blogspot.com/ Zulu k

    Mniam :) I ta polewa spływająca po kawałku ciasta <3

  • Beata

    Wygląda apetycznie tylko zniechęciła mnie ta szklanka oleju, myślę ze to on daję tą wilgotność bo olej w przeciwieństwie do masła ma postać płynną ale ja dalej szukam coś bardziej „odchudzonego”…

  • Papierowa Kobietka

    Jak zmodyfikować proporcję do tortownicy 28 cm? Muszę koniecznie wypróbować! :)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Zwiększ składniki o 1/4 :)

Może to Cię zainteresuje