Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Tarty

Tarta z malinami

Lipiec 1, 2016 , 64987 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Tarta z malinami na kruchym cieście z pysznym i słodkim kremem budyniowym z dodatkiem białej czekolady. Tarta jest błyskawiczna w wykonaniu i poradzi z nią sobie każda osoba. Ciasto jest bardzo kruche, delikatnie i w połączeniu ze słodkim kremem tworzy „piekielnie” dobry deser. Doskonała na lato ze świeżymi owocami sezonowymi.

Kruche ciasto z dodatkiem żółtek jest bardziej kruche i delikatniejsze. Pamiętaj, aby podczas zagniatania nie nagrzewać go zbyt długo dłońmi. Latem fajnie sprawdzi się malakser, który połączy składniki za nas. Ciasto, które się nagrzeje będzie twarde i straci kruchość.

Krem budyniowy wykonuje od podstaw sami dzięki czemu jest o wiele smaczniejszy i ma głębszy smak. Przy kremie należy jedynie pamiętać, aby bardzo powoli łączyć ubite żółtka z gorącym mlekiem. Jeśli za szybko wykonasz tą czynność żółtka mogą się ściąć.

Tarta z malinami jest przepyszna, lekka, słodka ze świeżymi malinami smakuje rewelacyjnie. Polecam szczególnie w sezonie na maliny, ale oczywiście można ją podać z innymi owocami, na które akurat mamy ochotę.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tarty.

tarta z owocami

TARTA Z MALINAMI

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 1 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 120 g masła, zimnego
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 żółtka
  • 2 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 150 g białej czekolady
  • 50 g masła
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • ok. 200-300 g malin

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz zimne masło i szybko siekamy. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na kształt formy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej. Formę na tarte smarujemy lekko masłem, odrywamy jeden płat folii i wykładamy ciasto do formy. Wycinamy nadmiar ciasta. Wkładamy ponownie do lodówki na pół godziny. Przed pieczeniem nakłuwamy całe ciasto widelcem. Pieczemy w temp. 190 C przez ok. 20-25 min do lekkiego zarumienienia. Wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia.
Mleko, kremówkę, ekstrakt, sól oraz masło podgrzewamy, aż doprowadzimy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy białą czekoladę. Mieszamy, aż do rozpuszczenia. Żółtka miksujemy razem z cukrem na jasną masę. Dodajemy przesiane mąki i ponownie miksujemy. Cały czas mieszając wlewamy powoli gorące mleko. Ponownie przekładamy na niewielki ogień i cały czas mieszamy, aż masa będzie mocno gęsta. Zostawiamy chwilę do wystudzenia i wykładamy na ciasto. Owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Podajemy udekorowane malinami.

tarta z owocami
tarta z owocami
tarta z owocami
tarta z owocami
tarta z owocami

  • Katarzyna Malcharek

    Mmm musi być przepyszna :)

  • http://blackandnoirsymphony.blogspot.com/ Zulu k

    Przepyszna !

  • Ewa

    Wygląda pysznie, chcę się skusić, Proszę tylko o informację jaka średnica formy do tych proporcji?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Moja miała około 24 cm :)

  • Agnieszka

    Hmmm, nie wiem co zrobiłam nie tak, ale krem budyniowy mi się rozwarstwił i wytrącił się tłuszcz :(

Może to Cię zainteresuje