Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Boże Narodzenie, Makowce, ciasta z makiem

Ciasto japonka

Grudzień 9, 2016 , 11204 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Japonka to połączenie makowca japońskiego z lekką pianką śmietankową oraz musem jabłkowym zatopionym w galaretce. Pyszne połączenie trzech warstw, które zaskakują swoimi smakami i pięknym kolorem. Doskonałe ciasto na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia.

Podstawę ciasta, czyli makowiec japoński wykonujemy w tradycyjny sposób. Pozbawiony jest mąki, dzięki czemu mogą go jeść osoby z nietolerancjami pokarmowymi. Ciasto przepełnione jest makiem, ale nie jest suche. Przepyszne, wilgotne i nie jest ciężkie.

Piankę wykonałam na bazie kremowego serka śmietankowego, który jest zmielony. Ja użyłam serka Philadelphia, ale może być to także serek z Piątnicy. Ważne, aby był gęsty i kremowy.

Na wierzch ciasta dałam drobno starte jabłka w połączeniu z galaretką. Jabłka możesz także zastąpić brzoskwiniami z puszki, efekt będzie równie smaczny.

Japonka to idealne ciasto na świąteczny stół. Pięknie prezentuje się na stole, ale przede wszystkim zachwyca smakiem i nie jest zbyt sycące. Spokojnie można zjeść drugi kawałek. Warstwa makowa doskonale łączymy się z leciutką pianką i warstwą jabłkową.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Boże Narodzenie.

ciasto japonka

CIASTO JAPONKA

SKŁADNIKI NA CIASTO MAKOWE:

  • 200 g maku, zmielonego
  • 4 jajka
  • 500 g jabłek, startych na tarce
  • 3/4 szklanki cukru
  • 125 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub esencji

SKŁADNIKI NA PIANKĘ ŚMIETANKOWĄ:

  • 250 g serka śmietankowego, mielonego np. Philadelphia
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka gorącej wody

SKŁADNIKI NA MASĘ JABŁKOWĄ:

  • 300 g jabłek
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1/2 szklanki gorącej wody

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na ciasto makowe powinny być w temp. pokojowej.
Mak zalewamy niewielką ilością wrzątku i zostawiamy do wystudzenia. Odsączamy z nadmiaru wody. Masło miksujemy na tzw. puch, następnie dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Dodajemy mak, starte jabłka na tarce o grubych oczkach odciśnięte z nadmiaru soku. Następnie dodajemy kaszę, proszek do pieczenia oraz ekstrakt. Miksujemy po dodaniu każdego składnika tylko do połączenia. Białka miksujemy na sztywną masę i delikatnie mieszamy z ciastem. Formę o wym. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej ze szklanym dnem. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Galaretki zalewamy gorącą wodą (możemy je podzielić lub połączyć razem) i mieszamy do rozpuszczenia, zostawiamy do wystudzenia i lekkiego tężenia.
Serek w temp. pokojowej miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem oraz wlewamy 1 szklankę galaretki lekko tężejącej. Dokładnie miksujemy i wykładamy na wierzch ciasta makowego. Wkładamy do lodówki na około 15-30 min. do ścięcia.
300 g jabłek ścieramy na tarce o drobnych oczkach i łączymy z pozostałą galaretką. Delikatnie wykładamy na warstwę serową. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

ciasto japonka
ciasto japonka
ciasto japonka
ciasto japonka
ciasto japonka
ciasto japonka

  • Monica z Wino i Oliwki blog

    Pięknie się prezentuje :)

  • Ela

    Ciasto wygląda przepysznie tylko nie wiem czy mak przekręcamy przez maszynkę czy nie?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Jeśli nie kupiłaś już zmielonego to musisz przekręcić minimum dwa razy :)

  • Asia

    A co z białkami z jajek?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Dziękuję, że zwróciłaś uwagę :) Już poprawiłam przepis.

  • natalia

    Czy pamięta Pani jakiego gatunku jabłek użyła?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Nie ma to, aż tak dużego znaczenia. Na pewno nie były mocno kwaśne :)

Może to Cię zainteresuje