Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Boże Narodzenie

Placek czeski

Grudzień 14, 2016 , 6314 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Placek czeski lub miodownik to przepyszne blaty miodowe przeplatane kremem grysikowym z warstwą powideł śliwkowych. Jest to jeden z tych przepisów, które zawsze przygotowuję na święta. Smak jest obłędy, a samo ciasto bardzo delikatne.

Blaty miodowe pieczemy dzień wcześniej, aby miały czas zmięknąć w lodówce. Ciasto po schłodzeniu dosłownie rozpływa się w ustach. Na drugi dzień lub trzeci jest najlepsze. Blaty miodowe dosyć mocno się kleją i do wałkowania należy użyć folii spożywczej. Pomiędzy folię wkładasz ciasto i rozwałkowujesz na kształt blaszki. Drugą opcją jest wylepianie dna blaszki, lekko zwilżając dłonie w wodzie.

Pieczemy je na złoty kolor. Po upieczeniu blaty twardnieją, ale po nocy w lodówce będą mięciutkie.

Krem grysikowy jest leciutki, maślany i słodki. Fajnie komponuje się z powidłami śliwkowymi, które sprawiają, że ciasto nie jest mdłe.

Placek czeski lub miodownik pojawia się u mnie w różnej formie na każde Święta Bożego Narodzenia. Uwielbiam jego miodowy smak, rozpływające się w ustach blaty i ten krem. Polewa z czekolady dodatkowo wzbogaca smak i nadaje intensywności.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na Boże Narodzenie.

miodownik

PLACEK CZESKI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka masła, temp. pokojowa
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

SKŁADNIKI NA KREM GRYSIKOWY:

  • 1 l mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (zamiennie cukier waniliowy)
  • 9 łyżek kaszy manny
  • szczypta soli
  • 200 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 80 g śmietanki kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO:

  • 3-4 łyżki marmolady owocowej lub powidła śliwkowe

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z sodą. Następnie dodajemy pozostałe składniki i szybko wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią i wkładamy na 2 godz. do lodówki. Formę o wym. 24 x 24 lub większą wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na trzy części. Rozwałkowujemy pomiędzy folią spożywczą lub wylepiamy dno blaszki. Każdą część pieczemy w temp. 180 C przez około 10 min. do zarumienienia wierzchu.
Mleko mieszamy razem z cukrem, solą oraz kaszką. Po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy około 1 min. cały czas mieszając. Zestawiamy z ognia i owijamy folią spożywczą. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło miksujemy, następnie dodajemy po łyżce masy grysikowej.
Jeden blat miodowy smarujemy marmoladą lub powidłami. Wykładamy 1/3 kremu grysikowego. Przykrywamy drugim blatem wykładamy drugą część kremu i ponownie powtarzamy czynność.
Gotowe ciasto owijamy folią i wkładamy na noc do lodówki.
Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do połączenia. Polewą smarujemy wierzch ciasta. Zostawiamy na 10 min do stężenia. Dekorujemy według uznania orzechami.

miodownik
miodownik
placek-czeski-4
 
miodownik

  • Asia

    To moje ulubione ciasto od dzieciństwa :) U nas nazywa się „trzy placki”… Zainteresowała mnie nazwa, bo mieszkamy blisko granicy z Czechami, ciekawe czy to nazwowy zbieg okoliczności czy coś w tym jest. Tak czy siak – ten placek to hicior na każdą okazję.

Może to Cię zainteresuje