Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem, Ciasta z owocami, Torty

Lekki tort brzoskwiniowy

Marzec 1, 2017 , 4423 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Lekki tort brzoskwiniowy idealny w okresie wiosennym i letnim. Spód biszkoptowy z pysznym kremem śmietankowo-jogurtowym oraz połówki brzoskwiń zatopione w galaretce. Przepyszny, delikatny i lekki tort.

Brzoskwinie możesz zastąpić innymi owocami np. ananasem z puszki lub w sezonie użyć świeżych.

Tort jest bardzo prosty i przepis nie sprawia żadnych problemów przy wykonaniu.

Biszkopt jest delikatny i puszysty. Krem na bazie kremówki z dodatkiem jogurtu naturalnego jest lekki jak mgiełka i fajnie współgra smakiem z biszkoptem. Połówki soczystej brzoskwini i galaretka rewelacyjnie wzbogacają i podkręcają smak ciasta.

Lekki tort brzoskwiniowy to moja wiosenna inspiracja nie tylko na spotkania rodzinne, ale dla osób, które uwielbiają domowe wypieki.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na torty.

lekki tort

LEKKI TORT BRZOSKWINIOWY

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 3 jajka, temp. pokojowa
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 500 ml gorącej wody
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy powoli cukier oraz po jednym żółtku. W kilku porcjach dodajemy przesiane suche składniki i bardzo delikatnie mieszamy, aby jak najmniej opadła piana z białek. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 20 min. Wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Następnie wkładamy do lodówki, aż do lekkiego stężenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę. Następnie dodajemy po łyżce jogurt oraz przesiany cukier puder. Na koniec łączymy z ostudzoną żelatyną.
Brzoskwinie odsączamy z syropu. Syropem nasączmy lekko biszkopt i wykładamy krem. Wkładamy do lodówki około 15 min do lekkiego stężenia. Następnie układamy połówki brzoskwiń i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy na całą noc do lodówki.

lekki tort
lekki tort
lekki tort
lekki tort

Może to Cię zainteresuje