Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bezy

Tort bezowy z oreo – jeżozwierz

Marzec 3, 2017 , 14176 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Tort bezowy oreo – jeżozwierz to moja wariacja bezowa z ciasteczkami oreo. Chrupiącą beza z piankowym wnętrzem oraz lekki krem oreo. Przepis bardzo prosty w wykonaniu, a fikuśny kształt bezy i jego ciekawa forma na pewno zaskoczy niejedna osobę.

Bezę dosyć długo pieczemy, aby była chrupiącą na zewnątrz. Natomiast wnętrze musi pozostać piankowe i lekkie jak puszek. Możesz ją upiec dzień wcześniej i po upieczeniu zostawić w piekarniku lub dobrze owinąć folią i położyć w chłodne miejsce. Jeśli nie zabezpieczysz bezy pochłonie wilgoć z otoczenia i zrobi się miękka oraz gumowa.

Krem jest bardzo delikatny z kawałkami ciasteczek. Możesz je drobno pokroić, zmielić lub połamać na duże kawałki w zależności od swoich upodobań.

Tort bezowy – jeżozwierz to fajny pomysł dla dzieci, na uroczystości lub imprezy. Zachwyca formą i smakiem. Mocno słodki, chrupiący z ciasteczkami. Pycha.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na bezy, torty bezowe i ciasta z bezą.

tort bezowy

TORT BEZOWY Z OREO – JEŻOZWIERZ

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 6 białek, temp. pokojowa
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 350 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 1/2 łyżeczki żelatyny*
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 6 ciasteczek oreo

* żelatynę możesz zastąpić 100 g serka mascarpone

Białka w temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania zmniejszamy obroty na średnie i powoli wsypujemy cukier. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz sok i jeszcze chwilę miksujemy. Na dwóch papierach do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy około 23 cm. lub obrysowujemy np. talerz. Wykładamy masę tworząc dosyć wysoką formę. Na jednej z nich za pomocą łyżki tworzymy tzw. jeża (przykładamy łyżkę do masy i odrywamy). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 C i od razu zmniejszamy do 100 C z termoobiegiem. Pieczemy przez około 2 godz. Po tym czasie bezę zostawiamy do wystudzenia (najlepiej na całą noc).
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie cały czas miksując wlewami powoli żelatynę. Ciasteczka rozdrabniamy i dodajemy do masy.
Jeden blat bezowy układamy na paterze lub dużym talerzu. Nakładamy krem i przykrywamy drugim blatem z „jeżem”. Podajemy od razu lub owijamy dokładnie folią i wkładamy na godzinę do lodówki.

tort bezowy
tort bezowy
tort bezowy
tort bezowy
tort bezowy

  • Justyna Opasińska

    wygląda absolutnie wspaniale! :D

  • Paulina Agata Jakubczak

    Aż szkoda jeść – taki piękny ;-))

  • Alina Ciszewska

    Co daje bezie pastelowo,różowe zabarwienie? Bo nic takiego w przepisie nie widzę :(

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Ona sie lekko zarumieniła podczas pieczenia, barwnika żadnego nie dawałam :)

Może to Cię zainteresuje