Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Porady, Torty

Biszkopt kakaowy

Marzec 8, 2017 , 4301 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Biszkopt kakaowy z 6 jaj na tortownicę o średnicy 24-26 cm. Sprawdzony, przetestowany i co najważniejsze rośnie wysoki. Mój biszkopt miał 6 cm wysokości, ale myślę, że urósłby jeszcze o cm większy gdyby forma była wyższa. Idealny do tortów możesz go przekroić na 2,3 lub 4 warstwy.

Biszkopt kakaowy jest bez proszku do pieczenia, ale dodajemy mąkę ziemniaczaną, która ustabilizuje masę. Biszkopt jest puszysty, lekki i doskonale nadaje się do nasączania. Nie wiem jak jest u ciebie, ale u mnie uwielbiają „mokre” torty.

Biszkopt rośnie do wysokości około 6 cm wysokość i spokojnie będziesz mogła przekroić go na kilka części.

Czym najlepiej kroić biszkopt? ja używam od lat noża strunowego, który może nie jest super nowoczesnym sposobem, ale uzyskuje zawsze równe blaty i wystarczy przesuwać nóż, a blaty zaczynają się przekrajać. Można także użyć długiego noża z ząbkami, ale tutaj już musisz liczyć na własną precyzję, aby blaty były równe.

Co zrobić, aby biszkopt nam nie opadł? patent, który zawsze mi się sprawdza to tzw. biszkopt „rzucany”. gorący biszkopt w formie po wyjęciu z piekarnika rzucamy na podłogę z wys. 30 cm. Pęcherzyki powietrza zostają usunięte i biszkopt już nie opadnie podczas studzenia.

TUTAJ znajdziesz inny mój przepis na biszkopt.

kakaowy biszkopt

BISZKOPT KAKAOWY

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Mąki oraz kakao przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier oraz po jednym żółtku zmniejszając obroty na średnie. Za pomocą dużej łyżki np. drewnianej lub szpatułki dodajemy suche składniki w kilku niewielkich porcjach. Bardzo delikatnie mieszamy, aby piana jak najmniej nam opadła podczas dodawania suchych składników. Tortownicę o śr. 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 40-45 min do tzw. suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu biszkopt upuszczamy na zabezpieczony blat lub podłogę z wysokości około 30 cm. Zostawiamy w formie do wystudzenia. Biszkopt jeszcze lekko ciepły odwracamy góra do dołu i zostawiamy, aby warstwa się wyrównała. Kroimy w zależności od potrzeb na 2,3 lub 4 blaty.

kakaowy biszkopt
kakaowy biszkopt
kakaowy biszkopt
kakaowy biszkopt

  • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

    Na końcu są zdjęcia po przekrojeniu i widać, że jest z nim wszystko ok :)

Może to Cię zainteresuje