Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Babeczki, Babki, Wielkanoc

Babeczki wielkanocne

Kwiecień 7, 2017 , 21921 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Babeczki wielkanocne idealne do koszyczka na święconkę. Bardzo delikatne, maślane z lekką nutą cytrynową. Udekorowane posypkami cukrowymi w przepięknych wiosennych kolorach. Przepis wykonasz dosłownie w kilka chwil.

Mini babeczki upieczone na mące tortowej i ziemniaczanej, dzięki czemu mają wręcz piaskową konsystencję. Słodziutkie z pysznym lukrem. Bardzo ładnie trzymają kształt i bez problemy wyciągniesz je z foremek.

Foremek do babeczek wielkanocnych użyłam silikonowych i nie musiałam ich niczym smarować. Jeśli używasz tradycyjnych wysmaruj je masłem i oprósz bułką tartą, kaszką manną lub startymi herbatnikami.

Podczas przygotowania ciasta staraj się nie miksować ciasta zbyt długo, ponieważ traci wtedy na lekkości i będzie miało bardziej cięższą konsystencję. Ja bardzo lubię jeśli są delikatne i puszyste.

Babeczki wielkanocne to świetny pomysł dla osób, które nie czują się zbyt pewnie w pieczeniu ciast. Malutkie babeczki wygląda przepięknie i nie ustępują niczym tym dużym. Pyszne, proste i do tego piękne, czyli to co w kuchni lubię najbardziej.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki wielkanocne.

babki wielkanocne

BABECZKI WIELKANOCNE

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 6-7 większych i 12 mniejszych

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła lub margaryny, roztopionej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z połowy cytryny (opcjonalnie)

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 łyżki wody

DODATKOWO:

  • przeróżne posypki do dekoracji

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temp. pokojowej.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy w niewielkich porcjach suche składniki. Na koniec dodajemy powoli roztopiony tłuszcz oraz skórkę z cytryny. Do foremek silikonowych lub foremek na muffinki wyłożonych papilotkami wlewamy ciasto do 3/4 wysokości. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 C przez około 25-30 min. do zarumienienia i suchego patyczka. Studzimy i delikatnie wyjmujemy z foremek.
Cukier puder przesiewamy i dodajemy sok z cytryny oraz wodę. Lukier powinien być gęsty, ale płynny. Polewamy babeczki i dekorujemy posypkami.

babki wielkanocne
babki wielkanocne
babki wielkanocne
babki wielkanocne

Może to Cię zainteresuje