Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bez pieczenia

Ciasto toffi – bez pieczenia

Czerwiec 12, 2017 , 13558 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Błyskawiczne, proste i pyszne ciasto toffi – bez pieczenia. Idealny deser dla początkujących, kilka prostych składników i mamy gotowe ciasto. Doskonałe do przygotowania w lato.

Ciasto toffi jest leciutkie, delikatne  z dwoma warstwami przełożonymi herbatnikami. Jedna warstwa jest na bazie kremówki z masą kajmakową (możesz użyć także smakowej), natomiast druga na bazie serka mascarpone i kremówki.

Całość udekorowałam roztopioną gorzką czekoladą, z której wyciskałam paseczki z fikuśnymi rozmazaniami. Czekolada dodała charakteru i wyrazistości.

Jeśli lubisz do masy kajmakowej możesz dodać drobno posiekane i uprażone orzeszki ziemne.

Idealne letnie ciasto toffi – bez pieczenia, będzie smakowało nie tylko dla dzieci, ale może być podawane również na przyjęcia, uroczystości lub imprezy domowe.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

ciasto toffi

CIASTO TOFFI – BEZ PIECZENIA

SKŁADNIKI NA KREM TOFFI:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g masy kajmakowej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

DODATKOWO:

  • 2 paczki herbatników, maślanych
  • 50 g gorzkiej czekolady

Formę o wym. 24 x 24 cm wykładamy na dnie herbatnikami.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, następnie zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy po łyżce kajmak cały czas miksując. Na koniec powoli wlewamy żelatynę i miksujemy. 1/3 masy wykładamy na herbatniki, następnie wykładamy drugą warstwę herbatników i kremu. Ponownie herbatniki oraz masę.
Kremówkę razem z serkiem mascarpone miksujemy na gęstą masę, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder i mieszamy do połączenia. Wykładamy na masę kajmakową i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Czekoladę wkładamy do woreczka foliowego i zanurzamy w gorącej wodzie. Zostawiamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie lekko studzimy i nacinamy róg woreczka i wyciskamy paski na cieście. Za pomocą wykałaczki każdy paseczek lekko rozmazujemy w niedużych odstępach od siebie.

ciasto toffi
ciasto toffi
ciasto toffi
 
ciasto toffi
ciasto toffi

  • http://relaxtime.pl/ Justyna Pielech

    Coś mi sie wydaje, że mamy tu milion kalorii :-) Ale jednocześnie musi to być warte tych kalorii :-)

Może to Cię zainteresuje