Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bułki, Inne

Pizza drożdżowa gwiazda

Czerwiec 16, 2017 , 1517 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Pizza drożdżowa gwiazda to ciekawy i niestandardowy pomysł na wykonanie pizzy. Przepis jest wbrew pozorom bardzo prosty i nie wymaga zbyt dużo składników. Pizza wykonana w ten sposób nie tylko wygląda imponującą, ale jest przede wszystkim przepyszna.

Pizza drożdżowa gwiazda wykonujemy na klasycznym cieście drożdżowym jak do typowej pizzy.

Sos możesz wykonasz swój ulubiony, najlepiej jeśli będzie dosyć gęsty lub użyć z mojego przepisu.

Do pizzy dodajemy mozzarelle, ser żółty (może być także parmezan) oraz dodatek np. szynkę, kiełbaskę lub inne ulubione dodatki. Ważne, aby dały się dosyć drobno pokroić i nie stanowiły problemy podczas wycinania kawałków. Składników nie dodawaj zbyt dużo ponieważ ciasto będzie ciężkie i może się nie upiec.

Pieczemy, aż skórka będzie miała złoty kolor. Jeśli lubisz wypiekaj ją mocniej.

Pizza drożdżowa gwiazda to fajna propozycja na imprezę, przyjęcia lub w sezonie letnim na grill. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. Możesz podawać z ulubionym sosem, keczupem lub sosem czosnkowym.

Przepis krok po kroku znajdziesz poniżej. 

TUTAJ znajdziesz mój przepis na drożdżową gwiazdę nutella.

pizza gwiazda

PIZZA DROŻDŻOWA GWIAZDA

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 500 g mąki pszennej
  • 14 g drożdży suchych lub 50 g świeżych
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru, płaska
  • 1 łyżeczka soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 150 g koncentratu pomidorowego lub passaty
  • 1 szklanka wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1 papryka czerwona, drobno pokrojona
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 1 łyżeczka bazylii, suszonej
  • 1 kulka mozzarelli
  • 100 sera żółtego
  • 100 g szynki (opcjonalnie)
  • szczypta cukru
  • sol i pieprz do smaku

DODATKOWO:

  • 1 jajko wymieszane z łyżką mleka

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy przez sitko. Dodajemy suche drożdże (ze świeżych wcześniej wykonujemy rozczyn) oraz pozostałe składniki. Ciasto wyrabiamy, aż będzie jednolite i gładkie. Formujemy w kulkę, wkładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do potrojenia objętości na około 1-1,5 godz.
Koncentrat lub passatę mieszamy razem z wodą i, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, oregano, bazylię oraz paprykę. Dodać sól, pieprz i szczyptę cukru. Gotować na małym ogniu przez około 15-20 min. Zestawiamy z ognia i możemy jeszcze doprawić do smaku.
Mozzarellę, ser żółty oraz szynkę (jeśli używasz) kroimy na drobne kawałeczki.
Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy, następnie dzielimy na trzy części. Jedną część rozwałkowujemy na okrąg o śr. około 26 cm (możemy do tego użyć np. dużego talerza). Smarujemy sosem i oprószamy serem oraz szynką. Kolejny placek podobnie rozwałkowujemy i nakładamy na poprzedni. Powtarzamy czynność z nadzieniem i kolejnym plackiem. Na środku placka ustawiamy szklankę i nacinamy brzegi ciasta, na początku 4 następnie 8 i 16 kawałków. Wywijamy każdy kawałek na zewnątrz tworząc spiralkę i powtarzamy czynność drugi raz. Lekko formujemy kawałki przysuwając dwa kawałki do siebie. Przykrywamy folią i odstawiamy na 20 min. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Pieczemy w temp. 210 c przez około 20 min lub do zarumienienia ciasta.

pizza gwiazda
pizza drożdżowa gwiazda-2
pizza drożdżowa gwiazda-4
pizza gwiazda

Może to Cię zainteresuje