Znajdź swój przepis

Sernik z truskawkami i nutellą na spodzie brownie

26 czerwca, 2017

Sernik z truskawkami i nutellą na spodzie brownie o wyrazistym smaku ze świeżymi owocami. Mocno czekoladowy z ciężkim spodem brownie, sernik z kakao i nutellą oraz sezonowymi truskawkami. Pyszny deser w sam raz na lato.

Masa serowa zawiera w sobie dużą ilość nutelli w połączeniu razem z kakao. Smak jest bardzo czekoladowy, ale zarazem delikatny i lekki dzięki dodaniu kremówki, która napowietrza masę.

Spód z brownie jest dziecinnie prosty i wystarczy wymieszać suche składniki z mokrymi i upiec. Spód jest wilgotny, ciężki, ale nie gliniasty. Zachowuje strukturę ciężkiego ciasta czekoladowego.

Truskawki nie tylko sprawiają, że całość wygląda bardzo smakowicie, ale także ożywia smak i rewelacyjnie smakują w połączeniu z czekoladą.

Zamiast truskawek możesz użyć np. malin.

Sernik z truskawkami u nutellą na spodzie brownie polecam wypróbować latem nie tylko na uroczystości lub domowe spotkania. Takim deserem na pewno nie pogardzą również dzieci. Jeden z moich faworytów serników na zimno w tym roku.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki pieczone oraz na zimno.

Sernik z truskawkami i nutellą

SERNIK Z TRUSKAWKAMI I NUTELLĄ NA SPODZIE BROWNIE

SKŁADNIKI NA BROWNIE:

  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA SERNIK Z NUTELLĄ:

  • 600 g twarogu, potrójnie zmielonego
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 300 g nutelli
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 70 ml śmietanki kremówki 30%
  • 70 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO:

  • 500-600 g truskawek

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Jajka miksujemy razem z olejem oraz cukrami. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy do płynnych składników razem z solą i mieszamy do połączenia.
Tortownicę o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Przekładamy ciasto, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na około 15-20 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (nie wrzącej) i zostawiamy do wystudzenia. Zmielony twaróg (może być z wiaderka) miksujemy razem z kremówką, aż masa się stanie puszysta. Następnie dodajemy po łyżce nutellę, przesiany cukier puder oraz kakao. Na końcu miksując na najniższych obrotach dodajemy powoli żelatynę.
Truskawki kroimy na pół i układamy na około tortownicy (przekrojoną stroną na zewnątrz). Kolejne połówki truskawek układamy na brownie (stroną przekrojoną do ciasta). Delikatnie wykładamy masę serową, wyrównujemy górę. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Na 30 min przed podaniem wykonujemy polewę. Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Smarujemy wierzch ciasta i zostawiamy na około 15 min. Po tym czasie możemy bardzo delikatnie wyjąć sernik z tortownicy.

Sernik z truskawkami i nutellą Sernik z truskawkami i nutellą Sernik z truskawkami i nutellą Sernik z truskawkami i nutellą Sernik z truskawkami i nutellą Sernik z truskawkami i nutellą

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Karolinezja says:

    Dobry wieczór. A czy wyjdzie w blaszcze 24cmx24cm ? :)

  2. Karolina says:

    Dobry wieczór. Czy można zrobić w tortownicy o średnicy 22cm ? ;)

    1. aneta Autor says:

      Tak, ale warto zmniejszyć odrobinę składniki tak o 1/4 :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x