Sernik kokosowy z malinami


Sernik kokosowy z malinami delikatny jak puszek i niesamowicie smaczny. Doskonały letni deser, który ma kremową, puszystą konsystencję o smaku kokosa i serka. Pycha.

Sernik wykonany jest na bardzo prostym spodzie z herbatników i masła. Idealnie pasuje do sernika o tak lekkiej konsystencji.

Masa serowa to połączenie kilku składników: serka phliadelphia, którego w tym przepisie nie warto zastępować innym. Jogurt grecki oraz śmietanka kremówka zwykła oraz kokosowa. Do całości może dodać likier koksowy lub pominąć, wybór należy do Ciebie.

Sernik kokosowy z malinami na zimno to jeden z moich ulubionych deserów tego lata. Przepyszny, leciutki, kremowy z pięknymi warstwami. Całość udekorowałam wiórkami i malinami. Doskonały na różne okazje domowe lub imprezy w plenerze.

Poza sezonem użyj mrożonych malin, sernik będzie równie smaczny.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta i desery z malinami.

sernik kokosowy

SERNIK KOKOSOWY Z MALINAMI

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 160 g herbatników maślanych, zmielonych
  • 40 g masła, roztopionego

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 300 g serka śmietankowego Philadelphia
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 150 ml śmietanki kokosowej *
  • 3 łyżki likieru kokosowego, opcjonalnie
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 250 g malin, świeżych lub mrożonych
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • 100 g wiórków kokosowych
  • ok. 150 g malin

* zamiast śmietanki kokosowej można użyć mleka kokosowego i użyć tylko gęstej części.

Zmielone herbatniki łączymy z roztopionym masłem i dokładnie mieszamy. Wykładamy na spód tortownicy o średnicy 24 cm, wyrównujemy i dociskamy. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy.
Maliny przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (nie wrzącej) i zostawiamy do wystudzenia. Serek miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem, jogurtem, likierem oraz śmietanką kokosową. Śmietankę zwykłą miksujemy na sztywną masę i dodajemy do pozostałej masy, mieszając delikatnie łyżką. Cały czas miksując powoli wlewamy żelatynę. Masę dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy 2/3 przetartych malin, mieszamy i wykładamy na spód z herbatników. Do drugiej dodajemy pozostałą część malin i wykładamy na masę. Następnie układamy całe maliny i przykrywamy pozostałą częścią masy. Oprószamy wiórkami kokosowymi, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

sernik kokosowy
sernik kokosowy
sernik kokosowy
sernik kokosowy

wydrukuj teraz