Znajdź swój przepis

Owsiane ciastka z dyni

18 września, 2017

Owsiane ciastka z dyni bez użycia mąki pszennej. Pyszne, zdrowe z dodatkiem puree z dyni. Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Idealne na śniadanie.

Ciasteczka wykonujemy na bazie puree z dyni, które w bardzo prosty sposób wykonasz u siebie w domu. TUTAJ znajdziesz sposób wykonania.

Ciasteczka z dodatkiem najlepszych składników: miodu, oleju kokosowego, płatków owsianych oraz przypraw: cynamonu i imbiru.

Składniki mieszamy ze sobą i formujemy ciasteczka.

Idealna ciastka na jesienne chłody i przeziębienia. Dzięki zawartym składnikom działają korzystnie na naszą odporność.

Owsiane ciastka z dyni możesz przygotować dla dziecka do szkoły, do pracy na śniadanie lub po prostu upiec jako zdrową przekąskę do herbaty.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z dynią.

ciastka z dyni

OWSIANE CIASTKA Z DYNI

SKŁADNIKI NA CIASTKA:

  • 170 g puree z dyni
  • 115 g miodu
  • 56 g oleju kokosowego, roztopionego
  • 1 jajko, duże
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki imbiru, zmielonego
  • 95 g płatków owsianych, górskich
  • 95 g płatków owsianych, błyskawicznych
  • 26 g ziaren słonecznika
  • 40 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 1/3 szklanki chipsów czekoladowych
  • szczypta soli

*1 szklanka o pojemności 250 ml.

Puree z dyni mieszamy razem z olejem kokosowym, miodem, jajkiem, wanilią i przyprawami. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do połączenia.
Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe co jakiś czas zwilżając dłonie wodą, aby ciasto się nie przyklejało. Lekko je spłaszczamy dłonią. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15-17 min. Zostawiamy do wystudzenia i dopiero zdejmujemy z papieru, wkładamy do szczelnego pojemniczka.

ciastka z dyni ciastka z dyni ciastka z dyni ciastka z dyni ciastka z dyni

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x