Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bez pieczenia, Desery

Tiramisu dyniowe

Wrzesień 22, 2017 , 1799 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Tiramisu dyniowe to przepyszny deser, który wykonasz w kilka chwil. Dynia nie jest wyczuwalna, ale nadaje pięknego koloru pomarańczowe. Kawowy, słodki z cynamonowym posmakiem.

Deser jest na bazie puree z dyni, na które przepis znajdziesz TUTAJ.

Tiramisu dyniowe jest o wiele delikatniejsze w smaku o bardziej puszystej konsystencji, dzięki dodaniu kremówki.

Smak tiramisu przeplatany jest kawą, biszkoptami, mascarpone i cynamonem. Jeśli lubisz możesz dodać również na wierzch lekko podprażone orzechy laskowe. Fajnie wzbogacą smak deseru i dodatkowo będą chrupać.

Wersja tiramisu dyniowego smakuje mi nawet bardziej niż tradycyjne zupełnie kawowe. Jest o wiele subtelniejsza, lżejsza i przepięknie wygląda po przekrojeniu. Doskonały deser jesienny.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepis z wykorzystaniem dyni.

tiramisu

TIRAMISU DYNIOWE:

SKŁADNIKI NA DESER:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g serka philadelphia
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 5 łyżek cukru pudru

DODATKOWO:

  • 1/2 szklanki mocnego naparu z kawy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka likieru Amaretto (opcjonalnie)
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów

Kawę (może być jeszcze ciepła) mieszamy z cukrem i likierem. Kremówkę wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy serki i miksujemy, aż masa będzie mocno gęsta. Dodajemy przesiany cukier puder oraz puree, miksujemy.
Formę o wym. 20x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warstwę biszkoptów nasączonych lekko w kawie. Wykładamy połowę kremu i ponownie układamy biszkopty nasączone kawą. Przykrywamy drugą częścią kremu i oprószamy cynamonem. Wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.

tiramisu dyniowe
tiramisu dyniowe
tiramisu dyniowe
tiramisu dyniowe

Może to Cię zainteresuje