Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Torty

Tort czekoladowy z musem czekoladowym

Październik 3, 2017 , 5477 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Bardzo prosty przepis na tort czekoladowy z musem czekoladowym dla początkujących. Tort na biszkopcie kakaowym, przeplatanym musem z dużą dawką czekolady oraz polewą czekoladową. Rewelacyjny przepis dla osób uwielbiających czekoladę.

Tort czekoladowy z musem czekoladowym możesz dowolnie wzbogacać. Jest to przepis najprostszy bazujący na podstawowym składnikach. Do przełożenia możesz jeszcze dodać np. świeże owoce, ulubione wafelki lub posmarować kwaśnym dżemem dla urozmaicenia smaku.

Biszkopt możesz nasączyć np. mocnym naparem z herbaty z niewielką ilością alkoholu, kawą lub po prostu wodą z cukrem i cytryną.

Do musu użyj czekolady o wysokiej zawartości kakao.

Tort prezentuje się przepięknie i bardzo elegancko. Sprawdzi się na urodziny, rodzinne uroczystości lub imprezy.

Najlepiej wykonać go dzień wcześniej i schłodzić kilka godzin w lodówce.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na torty.

tort czekoladowy

TORT CZEKOLADOWY Z MUSEM CZEKOLADOWYM

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MUS CZEKOLADOWY:

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej czekolady

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej.
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy powoli cukier oraz po jednym żółtku. Mąki przesiewamy razem z kakao i dodajemy w kilku niedużych porcjach do ciasta. Po każdym dodaniu mieszamy bardzo delikatnie drewnianą łyżką lub szpatułką. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Pieczemy w temp. 170 C przez około 40-45 min. Studzimy i przekrawamy na trzy części.
Do rondelka o grubym dnie przelewamy 150 ml kremówki oraz dodajemy połamana na kawałki czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia, co jakiś czas mieszając. Zostawiamy do wystudzenia.
Pozostała kremówkę miksujemy razem z serkiem mascarpone na gęsty krem. Po koniec dodajemy przesiany cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Na koniec wlewamy roztopioną czekoladę i mieszamy za pomocą np. szpatułki.
Jeden blat biszkoptu układamy na talerzu (możemy lekko nasączyć ulubionym ponczem), wykładamy 1/3 musu. Następnie przykrywamy drugim blatem i powtarzamy czynność do wykorzystania składników. Boki oraz wierzch wyrównujemy za pomocą łopatki.
Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Polewamy wierzch tortu. Dekorujemy dowolnie ( u mnie starta czekolada, kulki maltesers oraz małe kuleczki dekoracyjne).

tort czekoladowy
tort czekoladowy
tort czekoladowy

  • Anna

    a co zamiast mascarpone którego nie lubie? :)

    • gg

      Inne ciasto.

Może to Cię zainteresuje