Zdrowy keks – przepis bez cukru, jajek i tłuszczu


Zdrowy keks to propozycja dla osób dbających o zdrową dietę i uwielbiających ciasta w stylu fit. Przepis nie ma w sobie białego cukru, tłuszczu i dodatku jajek. Natomiast pełno w nim przeróżnych bakalii i dodatkowo w środku jest starte jabłko i marchewka. Pyszne i zdrowe.

Bakalie, których akurat nie lubisz np. rodzynki dla wielu osób są nie do zjedzenia, możesz zastąpić swoimi ulubionymi. Zamiennie możesz wyrzucić z przepisu bakalie, których nie lubisz i zamiennie dać więcej ulubionego.

Do środka najlepsze będą jabłka soczyste i słodkie, nie dodawałabym tutaj tych kwaśnych.

Wierzch keksu polałam rozpuszczoną czekoladą, ale równie dobrze sprawdzi się lukier o nieco cytrynowym smaku lub rumowym. Ciasto będzie jeszcze słodsze i smaczniejsze.

Zdrowy keks jest nie tylko napakowany bakaliami, ale ma w sobie również miód, jabłka oraz marchewkę. Idealne połączenie na zdrowe ciasto i w dodatku można je jeść bezkarnie. Ciasto jest ciężkie, mięsiste i można je długo przechowywać. Doskonałe do przewożenia lub na prezent.

Przepis znaleziony na portalu przyślij przepis.

TUTAJ znajdziesz mój inny przepis na keks.

keks

ZDROWY KEKS – PRZEPIS BEZ JAJEK, CUKRU i TŁUSZCZU

  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 500 g jabłek
  • 1 marchewka, średnia
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 figi suszonej
  • 100 g śliwek suszonych
  • 100 g moreli suszonych
  • 50 g żurawiny suszonej
  • 50 g rodzynek suszonych
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • sok i skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 60 g czekolady deserowej
  • 60 ml śmietanki kremówki 30%

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem, sodą, przyprawą do piernika. Orzechy siekamy na niezbyt duże kawałeczki razem z figami, śliwkami, morelami. Jabłka ścieramy na tarce o dużych. Marchewkę ścieramy na tarce o nieco mniejszych oczkach. Dodajemy do nich bakalie, sok z skórkę z cytryny, miód i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 30 min. Po tym czasie dodajemy suche składniki i mieszamy. Keksówkę o wymiarach 12-24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do połączenia i gotową polewamy ciasto. Dekorujemy bakaliami.

keks

keks

wydrukuj teraz