Znajdź swój przepis

Babka cytrynowa ze śmietaną

23 marca, 2018

Mega delikatna, puszysta i leciutka babka cytrynowa na śmietanie. Przepis bazuje na kilku prostych składnikach. Babka jest niesamowicie smaczna i wilgotna.

Zamiast masła lub oleju w tej wersji ciasta dodajemy kwaśną śmietanę 30%. Dzięki temu uzyskujemy delikatną i wilgotną konsystencję babki, która spokojnie poleży nawet kilka dni bez zmiany smaku. Nie trzeba dodawać więcej tłuszczu wystarczy ta dodana ze śmietany.

Przepis na babkę jest bardzo prosty i każdy sobie z nią spokojnie poradzi. Nie ma mowy o zakalcu, wystarczy wymieszanie mokrych składników i dodanie suchych. Nie miksuj ciasta zbyt długo, ponieważ będzie cięższe i mniej puszyste.

Babka idealna na święta Wielkanocne. Proste składniki, szybkie przygotowanie i do tego mega puszysta.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki wielkanocne.

babka cytrynowa

BABKA CYTRYNOWA NA ŚMIETANIE

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 250 g mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 160 g cukru
  • 250 g kwaśnej śmietany 30% lub 18%
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka i sok z jednej cytryny

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki wody

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Jajka ubijamy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce śmietanę, ekstrakt oraz sok i skórkę z cytryny (cały czas miksując). Na koniec w kilku porcjach dodajemy suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i pieczemy w temp. 170 C przez około 45-50 min. do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia. Cukier puder oraz sok z cytryny mieszamy do połączenia i smarujemy wierzch ciasta.

babka cytrynowa babka cytrynowa babka cytrynowa babka cytrynowa babka cytrynowa babka cytrynowa

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Bardzo ciekawy przepis. Czy ktoś próbował zrobić z mąka orkiszową jasną?

  2. Witam, a jeśli chce upiec babkę w formie na babkę wielkanocna to muszę podwajać porcje?

    1. W zależności od formy podwoić lub dodac 1/2 składników :)

  3. abc w kuchni says:

    Piekłam parę dni temu. Babka wspaniała, udana! Dziś powtórka.

  4. Super, w końcu babka cytrynowa mi się udała 🥰😍 zawsze wykodzil mi zakalec a ta jest idealna 🤗😊

  5. Witam :) Na jaki rozmiar foremki jest ten przepis?

    1. Forma ok. 12 x 25 cm :)

  6. Cześć, myślicie że wyjdzie ta babka w formie babki silikonowej? Czy to ciasto po upieczeniu może się rozpaść w takiej foremce?
    Pozdrawiam

    1. aneta Autor says:

      Powinno wyjść również w silikonowej.

  7. Witam, dodałam 150g śmietanki 30% słodkiej i 100g śmietany kwaśnej 18% i wyszło super
    Pozdrawiam

  8. HEJ, MAM PYTANIE JAKO KOLEJNA JEŻELI CHODZI O ŚMIETANĘ, JAKIEJ FIRMY KUPIŁAŚ SWOJĄ… JEDNA ZAKUPIŁAM ALE BARDZO PŁYNNA I TROCHĘ SIĘ OBAWIAM, ŻE CIASTO BĘDZIE ZA RZADKIE…
    DZIĘKUJE ZA ODPOWIEDZ

    1. Ilovebake says:

      Moja była z president :)

  9. Łukasz Y. says:

    Witam, babka super ????już piekłam, ale teraz się zastanawiam czy wyjdzie równie dobrze w formie silikonowej?

  10. Marco P. says:

    Witam. Czy mogę dodać jogurt zamiast śmietany. Śmietana ma bardzo dużo kcal zwłaszcza 30tka. Czy można dodać jogurtu proszo o odpowiedź. Pozdrawiam

    1. Ilovebake says:

      Jogurt jest niestety za mało tłusty ;/ zobacz ten przepis https://ilovebake.pl/2016/03/24/babka-jogurtowa/

  11. Paweł U. says:

    Czy można dodać do połowy ciasta kakao ? I czy przepis jest na małą keksówkę ?

    1. Ilovebake says:

      U mnie keksówka miała wymiary około 10×23 cm. Jeśli chodzi o kakao to nie robiłam w tym wariacie, ale chyba powinno być ok :)

  12. Mam pytanie odnośnie tej śmietany. Z tego co wiem kwaśna śmietana to 18% a 30% to słodka. Różnią się tez często konsystencją, pierwsza jest gęsta druga zazwyczaj płynna. Proszę o informacje która dodać, bo trochę się pogubiłam w tym co jest podane w przepisie. Z tego co ja wiem ( oczywiście mogę się mylić) nie ma kwaśnej śmietany 30%☹️

    1. Ilovebake says:

      Ten przepis robiłam i na kremowce i na kwaśnej śmietanie 30% i według mnie jest smaczniejsza na kwaśnej. Ciasto i tak się uda niezależnie od śmietany lub śmietanki. Kwaśna śmietanę 30% możesz kupić w większych sklepach spożywczych :)

  13. Wyglada tak pieknie, ze juz bym ja jadlam ????

  14. Karolina W. says:

    Czy można skorzystać z tego przepisu i zrobić np muffiny?

    1. Ilovebake says:

      Jak najbardziej :)

    2. A czy piekąc muffiny, nie trzeba skrócić czasu pieczenia czy piec tyle samo co babkę?

  15. jest coś takiego jak kwaśna śmietana 30%? można ja wymienić na normalna smietanke 30%?

    1. Ilovebake says:

      Jest :)

    2. Ilovebake says:

      znajdziesz ją w dużych sklepach spożywczych :)

    3. w Auchanie bedzie? a czy można ją zastąpić inną śmietaną np.18%?

    4. Ilovebake says:

      Ta kupiłam :) Możesz zastąpić np. kremówką 30%

    5. dziękuje bardzo za odpowiedzi :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x