Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bezy

Bezy wegańskie z aquafaby

Kwiecień 20, 2018 , 4165 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Bezy wegańskie z aquafaby to świetna alternatywa dla osób, które w kuchni nie mogą używać białek. Woda po ciecierzycy sprawdza się znakomicie jako zamiennik i do tego są tak samo pyszne jak z białek.

Aquafaba w tłumaczeniu aqua – woda i faba – fasola.Do przygotowania wegańskich bezy możesz używać nie tylko wody z ciecierzycy, ale także z wody z puszki fasoli.

Wodę po ciecierzycy traktujemy dokładnie tak samo jak białko. Miksowanie na sztywną masę trwa troszkę dłużej, ale efekt jest równie smaczny. Podczas pieczenia wydobywa się charakterystyczny dla cieciorki zapach, który później ulatnia się i nie czuć ich w bezach.

Bezy wegańskie z aquafaby to rewelacyjna alternatywa dla osób z alergiami pokarmowymi. Po upieczeniu nie różniły się niczym od tych z białka kurzego. Chrupiące na zewnątrz i ładnie wysuszone w środku.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na bezy.

bezy z aquafaby

BEZY WEGAŃSKIE Z AQUAFABY

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 blaszki małych bezików

  • 150 ml wody z puszki po ciecierzycy
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

Woda po ciecierzycy powinna być w temp. pokojowej.
Wodę razem z solą miksujemy na sztywną i gęstą masę (dokładnie taką samą jak białka). Następnie wsypujemy po łyżce cukier i dokładnie miksujemy przez dłuższą chwilę. Masa powinna być gęsta i sztywna. Na koniec dodajemy sok z cytryny i chwilę miksujemy.
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Bezę przekładamy do woreczka cukierniczego zakończonego tylką w kształcie gwiazdki i wyciskamy niewielkie bezy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 130 C z termoobiegiem i od razu zmniejszamy do 110 C. Pieczemy przez około 1,5 godz. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku.

bezy z aquafaby
bezy z aquafaby
bezy z aquafaby
bezy z aquafaby

  • Anna

    Miałam.chec je zrobić, ale ta woda chyba jest słona? Czy nie? I się obawiałam , że beda paskudnie smakować… A te wygkadają smakowicie

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Smakują jak dla mnie tak samo jak z białek :) A wody to szczerze mówiąc nie próbowałam :)

      • Anna

        Czuję się przekonana ???? zwłaszcza po kolejnym wege przepisie!

Może to Cię zainteresuje