Znajdź swój przepis

Sernik na zimno z jagodami

16 lipca, 2018

Prosty sernik na zimno z jagodami i spodzie z herbatników i nutelli. Leciutka warstwa jagodowa i do tego słodki spód z kremu czekoladowego. Pycha.

Sernik jest dwukolorowy: jedna warstwa jest z twarogu i nutką kokosu, natomiast druga w kolorze fioletu z połączenia przetartych jagód oraz dodatku świeżych owoców.

Serniczek jest delikatny, kremowy z piankową wręcz warstwą jagodową. Do tego spód już ciężki i słodki z herbatników i nutelli. Jeśli nie przepadasz za nutellą możesz zamienić na inny krem czekoladowy lub dodać rozpuszczoną mleczną czekoladą.

Sernik na zimno z jagodami to błyskawiczny deser i do tego przepięknie wygląda po przekrojeniu. Doskonały na przeróżne letnie spotkania lub uroczyste okazje.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta i serniki z jagodami.

Sernik na zimno

SERNIK NA ZIMNO Z JAGODAMI

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 700 g twarogu, trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki jagód
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 180 g herbatników maślanych lub sucharków
  • 50 g masła, roztopionego
  • 4 łyżki nutelli lub kremu czekoladowego

DODATKOWO:

  • 3/4 szklanki jagód do posypania na wierzch

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Herbatniki miksujemy w malakserze lub wkładamy do woreczka strunowego i używając wałka rozdrabniamy. Do herbatników dodajemy roztopione masło oraz nutellę i dokładnie mieszamy. Formę o wym. 24 x24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę z ciasteczek i dociskamy. Wkładamy na czas przygotowania masy do lodówki.
Jagody przekładamy do rondelka i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 5 min. Po tym czasie przecieramy przez sitko, zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę mieszamy z zimna woda i odstawiamy na 5 min. Po tym czasie chwilę podgrzewamy np. w mikrofali (nie wolno doprowadzić do wrzenia), mieszamy i zostawiamy do przestudzenia.
Twaróg lub serek z wiaderka miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem, wanilią. Wlewamy 3/4 żelatyny cały czas miksując do połączenia. Kremówkę miksujemy na gęstą masę. Delikatnie łączymy z twarogiem. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy wiórki koksowe (możesz je zmiksować w blenderze, aby były mniejsze i mniej wyczuwalne w masie) i mieszamy, wylewamy na masę z ciasteczek i wkładamy na chwilę do lodówki. Do drugiej dodajemy przetarte jagody i pozostałą część żelatyny, mieszamy dokładnie (jeśli lubisz słodsze ciasta możesz dodać jeszcze cukru pudru). Do masy dodajemy połowę jagód, mieszamy delikatnie i wykładamy na jasną część. Wkładamy do lodówki. Po około 5 -10 min, gdy wierzch już się lekko zetnie obsypujemy pozostałymi jagodami. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Sernik na zimno Sernik na zimno Sernik na zimno Sernik na zimno Sernik na zimno

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Ile jagodowy trzeba w sumie do ciasta poza dekoracja? Bo napisane jest 1/2 szklanki, ale trochę dodajemy do masy do przetarcia, a trochę wsypujemy do uzyskanej fioletowej masy. Ile tu a ile tu?

    1. Do masy serowej 1/2 szklanki, natomiast do dekoracji ok. 3/4 szklanki lub nieco mniej :)

  2. Siedzi w lodowce, poszalałam z jagodami wiec będzie bardziej Jagodowe- już widzę po kolorze! Przepis cudny. Ps Niestety mój mikser oddał życie za to ciasto, wiec mam nadzieje że było warto ????

  3. Krystyna says:

    Witam.
    Napisane jest „Żelatynę mieszamy z zimna woda i odstawiamy na 5 min”,a w komentarzu,że „Tak jak w przepisie 1/2 szklanki lub 1/3 wystarczy” czyli 1/2 szkl. gorącej wody,więc po co zimna?? Jeśli nie trzeba gotować żelatyny to po co do mikrofali,jeśli rozpuszczona w gorącej wodzie ??
    No i „Jagody przekładamy do rondelka i gotujemy …” czyżby bez wody? bo nie jest podane. Trochę nie w pełni zrozumiały przepis .
    Pozdrawiam

    1. aneta Autor says:

      przepis juz poprawilam, a do jagod mozesz dodac odrobine wody :)

  4. Czy można użyć mrocznych owoców?

    1. aneta Autor says:

      mozna :)

  5. A ile jagod trzeba dodac do masy ?
    Bo chyba pominelas to :P

    1. aneta Autor says:

      1/2 szklanki :)

  6. Ile wody do żelatyny trzeba dać?

    1. Ilovebake says:

      Tak jak w przepisie 1/2 szklanki lub 1/3 wystarczy

  7. Właśnie zrobiłam i z niecierpliwością czekam, żeby stężał :) Szał kolorystyczny <3

    1. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x