Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Serniki

Sernik na zimno z jagodami

Lipiec 16, 2018 , 19668 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Prosty sernik na zimno z jagodami i spodzie z herbatników i nutelli. Leciutka warstwa jagodowa i do tego słodki spód z kremu czekoladowego. Pycha.

Sernik jest dwukolorowy: jedna warstwa jest z twarogu i nutką kokosu, natomiast druga w kolorze fioletu z połączenia przetartych jagód oraz dodatku świeżych owoców.

Serniczek jest delikatny, kremowy z piankową wręcz warstwą jagodową. Do tego spód już ciężki i słodki z herbatników i nutelli. Jeśli nie przepadasz za nutellą możesz zamienić na inny krem czekoladowy lub dodać rozpuszczoną mleczną czekoladą.

Sernik na zimno z jagodami to błyskawiczny deser i do tego przepięknie wygląda po przekrojeniu. Doskonały na przeróżne letnie spotkania lub uroczyste okazje.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta i serniki z jagodami.

Sernik na zimno

SERNIK NA ZIMNO Z JAGODAMI

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 700 g twarogu, trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki jagód
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 180 g herbatników maślanych lub sucharków
  • 50 g masła, roztopionego
  • 4 łyżki nutelli lub kremu czekoladowego

DODATKOWO:

  • 3/4 szklanki jagód do posypania na wierzch

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Herbatniki miksujemy w malakserze lub wkładamy do woreczka strunowego i używając wałka rozdrabniamy. Do herbatników dodajemy roztopione masło oraz nutellę i dokładnie mieszamy. Formę o wym. 24 x24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę z ciasteczek i dociskamy. Wkładamy na czas przygotowania masy do lodówki.
Jagody przekładamy do rondelka i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 5 min. Po tym czasie przecieramy przez sitko, zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę mieszamy z zimna woda i odstawiamy na 5 min. Po tym czasie chwilę podgrzewamy np. w mikrofali (nie wolno doprowadzić do wrzenia), mieszamy i zostawiamy do przestudzenia.
Twaróg lub serek z wiaderka miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem, wanilią. Wlewamy 3/4 żelatyny cały czas miksując do połączenia. Kremówkę miksujemy na gęstą masę. Delikatnie łączymy z twarogiem. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy wiórki koksowe (możesz je zmiksować w blenderze, aby były mniejsze i mniej wyczuwalne w masie) i mieszamy, wylewamy na masę z ciasteczek i wkładamy na chwilę do lodówki. Do drugiej dodajemy przetarte jagody i pozostałą część żelatyny, mieszamy dokładnie (jeśli lubisz słodsze ciasta możesz dodać jeszcze cukru pudru). Do masy dodajemy połowę jagód, mieszamy delikatnie i wykładamy na jasną część. Wkładamy do lodówki. Po około 5 -10 min, gdy wierzch już się lekko zetnie obsypujemy pozostałymi jagodami. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Sernik na zimno
Sernik na zimno
Sernik na zimno
Sernik na zimno
Sernik na zimno

  • Gosia Krajewska

    Właśnie zrobiłam i z niecierpliwością czekam, żeby stężał :) Szał kolorystyczny <3

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      :)

  • Natalia

    Ile wody do żelatyny trzeba dać?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Tak jak w przepisie 1/2 szklanki lub 1/3 wystarczy

Może to Cię zainteresuje