Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta z owocami

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Sierpień 1, 2018 , 30952 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą to doskonały pomysł na wykorzystanie śliwek w sezonie. Słodziutkie, kruche i do tego lekko kwaśne śliwki. Przepyszne i proste ciasto.

Kruche ciasto jest lekkie i w dodatki możesz je wykonać wcześniej. Dodatek proszku do pieczenia sprawia, że jest delikatniejsze i nieco rośnie podczas pieczenia.

Beza jest słodka, lekka jak pianka i doskonale pasuje do nieco kwaśnych śliwek. Do przepisu możesz użyć śliwek twardych lub już przejrzałych, natomiast warto je przed ułożeniem na ciasto oprószyć mąką ziemniaczaną, aby nie puściły zbyt dużo soku.

Kruche ciasto ze śliwkami to kolejny prosty przepis na przepyszny deser. Na pewno przypadnie większości do gustu. Doskonale sprawdzi się na letnie spotkania lub inne uroczystości.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta ze śliwkami.

Kruche ciasto ze śliwkami

KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BEZĄ

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g masła lub margaryny, zimnej
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 5 białek, temp. pokojowa
  • 1 szklanka cukru
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • ok. 800 g śliwek
  • 4 łyżki bułki tartej

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub używamy siekaczki do ciasta kruchego. Dodajemy żółtka i zagniatamy na jednolite ciasto. Do przygotowania ciasta możesz użyć np. malaksera. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (jedna troszkę większa od drugiej) owijamy folią spożywczą i wkładamy na około 2 godz. do zamrażarki.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ścieramy większą część na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozkładamy lekko dociskając. Podpiekamy w temp. 180 C przez około 20 min. Wyjmujemy i oprószamy połową bułki tartej. Układamy połówki śliwek rozcięciem ku górze i oprószamy pozostałą bułką tartą.
Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, przesianą mąkę, sok z cytryny oraz olej. Wykładamy na śliwki i ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-45 min. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.

Kruche ciasto ze śliwkami
Kruche ciasto ze śliwkami
Kruche ciasto ze śliwkami
Kruche ciasto ze śliwkami
Kruche ciasto ze śliwkami

Może to Cię zainteresuje