Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Serniki

Sernik z ananasem

Wrzesień 19, 2018 , 10172 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Sernik z ananasem na kruchym cieście z kokosową bezą. Przepyszny deser, który łączy w sobie bezową piankę oraz delikatną i kremową masę serową. Idealny i do tego prosty przepis.

Sernik jest puszysty, wilgotny, kremowy z dodatkiem soczystego ananasa. Do tego ciasto, które jest kruche i chrupiące na wierzchu. Beza o smaku kokosowym doskonale współgra ze smakiem ananasa i nadaje lekkości całemu deserowi.

Sernik z ananasem jak większość tego typu wypieków smakuje najlepiej i ma zwartą, dobrą do krojenia konsystencję kiedy poleży kilka godzin w lodówce.

Uwielbiam ten sernik za jego egzotyczny posmak. Masa serowa po upieczeniu nie jest ciężka i ceglasta, a wręcz delikatna i rozpływająca się ustach. Przepyszny deser.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.

sernik z ananasem

SERNIK Z ANANASEM

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g masła lub margaryny, zimnej
  • 5 żółtek
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 1 kg twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka *
  • 2 x 40 g budynie waniliowe
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 125 g masła, miękkiego
  • 3 jajka

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 5 białek
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

DODATKOWO:

  • 1 puszka ananasa

1 szklanka o pojemności 250 ml

* wybierając ser z wiaderka sprawdź czy w składzie jest twaróg, a nie tylko śmietanka

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego (możesz użyć także malaksera). Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części i owijamy folią spożywczą, wkładamy do zamrażarki na 1 godz. Jedną część rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej na kształt formy. Zdejmujemy jedną część folii i układamy na dnie blaszki. Zdejmujemy drugą część folii i wycinamy nadmiar ciasta. Nakłuwamy całe widelcem. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20 min.
Miękkie masło ucieramy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, porcjami twaróg, wanilię oraz przesiany proszek budyniowy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną piankę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier, sok z cytryny. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy wiórki.
Masę serową wylewamy na podpieczony spód, układamy kawałeczki pokrojonego i odsączonego ananasa, wykładamy bezę i ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałą część zamrożonego ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez około 1 godz. Po upieczeniu studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wkładamy na noc do lodówki. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

sernik z ananasem
sernik z ananasem
sernik z ananasem
sernik z ananasem

Może to Cię zainteresuje