Znajdź swój przepis

Babka dwukolorowa

26 marca, 2019

Maślana babka dwukolorowa o waniliowo-kakaowym smaku. Lekko piaskowa, wilgotna i do tego puszysta. Jeden z najsmaczniejszych przepisów na babkę jakie wykonałam.

W przypadku ciast ucieranych ważną zasadą jest to, aby składniki były w tej samej temperaturze. Zmniejszasz wtedy ryzyko zakalca.

Drugą zasadą jest dodawanie składników i miksowanie tylko do połączenia. Zbyt długie miksowanie np. w przypadku kiedy dodasz mąkę sprawi, że ciasto będzie cięższe i mniej puszyste.

Babka dwukolorowa jest idealna na Wielkanoc, ale także będzie doskonała do herbaty i kawy lub spotkania rodzinne.

Skórka na zewnątrz jest chrupiąca, natomiast środek mięciutki i puszysty.

Przepis jest chyba jednym z prostszych jakie znam i wystarczy kilka prostych składników.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki.

Babka dwukolorowa

BABKA DWUKOLOROWA

  • 250 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka, temp. pokojowa

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Keksówkę o wym. 12×28 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie wsypujemy cukier, wanilię i dalej miksujemy na tzw. puch. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Następnie wsypujemy w kilku porcjach suche składniki i miksujemy do połączenia. 3/4 ciasta wkładamy do formy, natomiast do pozostałej dodajemy przesiane kakao oraz mleko. Wykładamy na wierzch jasnego ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-45 min. do tzw. suchego patyczka.

Babka dwukolorowa Babka dwukolorowa Babka dwukolorowa

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Faktycznie pyszna.
    Robiłam już kilka razy :-)

  2. Faktycznie fajny przepis.
    Zamiast masła dałam margarynę Palmę i wyszła bardzo dobra. Z masłem na pewno byłaby lepsza, ale akurat nie miałam.

  3. A kiedy esencję z wanilii dodać?

    1. aneta Autor says:

      juz poprawiłam :)

  4. A kto potrafi mi powiedziec ile tego mleka??? 1 szklanka 250ml czy 2 lyzki?

    1. aneta Autor says:

      2 łyżki

  5. Czy po upoeczeniu zostawić babke w poekarniku? Na jak długo?

    1. aneta Autor says:

      na okolo 15 min.

  6. Piękna! Wyszła bez niczego. Piekłam 55 minut jak dziewczyny pisały. Gora dol. Bardzo dobra

  7. Też piekłam ok 1h, wyszła przepyszna! ????

  8. Babka wyszła bardzo pyszna, przepis jest świetny, piekłam godzinę, bo jest wysoka. Polecam serdecznie :-)

  9. Pyszna, zawsze się udaje. Zrobiłam bez kakao ale z różnymi bakaliami.

  10. Aleksander says:

    Czy babka kolorowa może być w formie do babek piaskowych.

  11. Mam pytanie do wielkosci szklanek mąki?.. Szklanka.. szklance nie równa. 200 czy 250 ml? Albo ile g mąki? Dzieki z góry za odpowiedź:)

    1. aneta Autor says:

      szklanka 250 ml :)

  12. Babka przepyszna. Bardzo wilgotna, miękka. Piekłam troszkę dłużej niż w przepisie bo po 45 minutach środek jesscze był nie gotowy. Przepis super, polecam

  13. Babka jest pyszna ! robiłam już dwa razy i zrobię na pewno jeszcze nie raz ???? jedynie co to musiałam wydłużyć czas pieczenia do godziny bo po 45 min w moim przypadku nadal było nie upieczone ale godzinka i można było wyciągać ;)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x