Babka trójkolorowa


Pyszna i prosta babka trójkolorowa w trzech smakach: kakaowym, makowym i kokosowym. Mięciutka, maślana i wilgotna będzie doskonała na świąteczny stół.

Ciasto ucierane musisz wykonywać ze składników, które są w temperaturze pokojowej.

Babka jest idealna zaraz po upieczeniu, ale równie smaczna będzie nawet na drugi i trzeci dzień. Przechowuj ją pod szczelnym przykryciem, aby nie stała się sucha.

Babka trójkolorowa to ciekawy pomysł i przepis na babkę wielkanocną. Trzy smaki fajnie ze sobą współgrają przez co ciasto nie jest nudne. Po przekrojeniu warstwy pięknie wyglądają i babka wygląda bardzo ciekawie.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki wielkanocne.

Babka trójkolorowa

BABKA TRÓJKOLOROWA

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 230 g masła, temp. pokojowa
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek, dużych
  • 2 łyżeczki kakao
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki maku, ziarenka
  • 1/3 szklanki mleka

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Miękkie masło miksujemy z cukrem na tzw. puch. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia. Dalej dodajemy mąkę oraz mleko. Gotowe ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy przesiane kakao i miksujemy do połączenia. Następnie do drugiej ziarenka maku i do trzeciej wiórki. Wykładamy ciasto na początku kakaowe, makowe i z wiórkami. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka.

Babka trójkolorowa
Babka trójkolorowa
Babka trójkolorowa
Babka trójkolorowa

wydrukuj teraz