Budyniowe ciasto z truskawkami


Bardzo prosty przepis na budyniowe ciasto z truskawkami. Przepyszne ciasto o lekko piaskowej konsystencji. Doskonale sprawdzi się w sezonie na truskawki lub z innymi owocami.

Ciasto jest leciutkie, wilgotne i można je zabrać na piknik, spotkanie przy grillu lub rodzinne uroczystości.

W przypadku ciast ucieranych ważne, aby składniki były w tej samej temperaturze. Nie miksujemy zbyt długo, im dłużej będziesz mieszać tym ciasto będzie cięższe i może być zakalcowate.

Do tego ciasta będą pasowały nie tylko truskawki, ale w sezonie mogą być maliny, jagody lub cząstki brzoskwini.

Budyniowe ciasto z truskawkami to świetny sposób na prosty i szybki deser.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z truskawkami.

ciasto z truskawkami

BUDYNIOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń śmietankowy, proszek
  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • 250 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 1/4 szklanki mleka
  • ok. 400-500 g truskawek, świeżych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Masło miksujemy razem z cukrami na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, miksując po dodaniu każdego. Naprzemiennie dodajemy w kilku porcjach mleko i przesiane składniki. Wykładamy do formy o wym. 24×24 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy połówki truskawek. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50-55 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.

ciasto z truskawkami
ciasto z truskawkami
ciasto z truskawkami
ciasto z truskawkami

wydrukuj teraz