Ciastka brownie z dużą ilością gorzkiej czekolady i kakao. Na zewnątrz chrupiące i popękane, natomiast w środku mięciutkie i wilgotne.
Ciastka brownie są błyskawiczne do wykonania i zawierają kilka prostych składników. Do ciasta warto dodać gorzką czekoladę o zwartości minimum 70% kakao.
Aromatyczne, intensywne w smaku i cudownie pachną czekoladą podczas pieczenia.
Ciastka brownie są jednymi z moich ulubionych ciasteczek. Chrupiąca i popękana skorka na zewnątrz, a w środku mięciutkie wnętrze.
Po upieczeniu możesz je przechowywać w szczelnym pojemniku nawet przez kilka dni.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciastka.
CIASTKA BROWNIE
SKŁADNIKI NA CIASTECZKA:
ILOŚĆ: 2 blaszki
- 200 g gorzkiej czekolady
- 125 g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki cukru brązowego
- 2 jajka, duże
- 130 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki kropelek czekoladowych (opcjonalnie)
- szczypta soli
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
kakao
i
proszkiem.
Masło
oraz
gorzką
czekoladę
przekładamy
do
rondelka
i
na
małym
ogniu
mieszając
rozpuszczamy
składniki.
Zostawiamy
do
wystudzenia.
Jajka
miksujemy
razem
z
solą
i
cukrami
przez
około
5
min.
Następnie
zmniejszamy
obroty
miksera
i
wlewamy
płynną
mieszaninę
czekolady
i
masła.
Na
koniec
dodajemy
suche
składniki
i
kropelki
czekoladowe
jeśli
dodajesz.
Mieszamy
tylko
do
połączenia
składników.
Blaszkę
wykładamy
papierem
do
pieczenia
i
wykładamy
w
sporych
odstępach
od
siebie
1
1/2
łyżeczki
masy.
Pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
10-12
min.
Powinny
być
popękane
i
miękkie
w
środku.
Po
upieczeniu
zostaw
na
blaszce
przesz
10
min.
i
dopiero
zdejmuj.
Komentarze
Polecam włożyć ciasto do lodowki na godzinę i wtedy wykladac porcje na blaszke. Na pewno wyjdą popękane
Niestety mi również nie popękały i ciasto baaaardzo klejące… ciężkie do rozprowadzenia ???? może następnym razem będzie lepiej ????
W smaku fajne, jednak mi również nie popękały.