Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bułki

Bagietka francuska – przepis

July 24, 2012 , 63585 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
bagietka-francuska2

Pieczenie różnego rodzaju bułek to ostatnio moja obsesja, ale nic na to nie poradzę, że domowe wypieki tak bardzo mi smakują. Cała rodzina jest również zachwycona, że mogą zjeść jeszcze ciepłe pieczywo. Bagietki podpatrzyłam na blogu matkawariatka i jak to zwykle u mnie bywa zachwyciły mnie swoim wyglądem i prostym wykonaniem. Bagietki z tego przepisują mają delikatny, mięciutki środek i rewelacyjną chrupiącą skórkę. Ja wczoraj po upieczeniu po prostu jadłam je z oliwą takie były pyszne. Polecam wypróbować. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 2 bagietki

  • 7 g suchych drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 3 szklanki maki pszennej
  • 1 łyżka soli

Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody i odstawiamy na 5 min. Po tym czasie dodajemy 2,5 szklanki mąki, sól i zagniatamy ok. 10 min, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Dodajemy po łyżce mąki i ponownie zagniatamy, aż do wykorzystania całej mąki. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 45 min. do podwojenia objętości.

Ponownie krótko zagniatamy i odstawiamy na 5 min. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na kształt prostokąta i zwijamy jak roladę, końce lekko zawijamy do wewnątrz i dłońmi lekko zlepiamy. Przekładamy bagietkę połączeniem do dołu, aby nie było go widać. Trzymając za końce rozciągamy ciasto, aby stworzyć bułkę o dł. ok. 30 – 35 cm. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 30 min do napuszenia. Przed pieczeniem nacinamy pod skosem w kliku miejscach. Pieczemy w temp. 230 C przez ok. 30-40 min. Skórka bagietki będzie chrupiąca jeśli na dnie piekarnika postawimy żaroodporną miskę z wodą, a bułkę będziemy piec na środkowym poziomie piekarnika. Smacznego.

Komentarze

  • Reply Karolina October 12, 2017 at 16:11

    Mam kłopot z przepisem. Przed dodaniem dodatkowej porcji mąki, ciasto wyglądało pięknie, elastyczne, zwarte. Po dodawaniu mąki po łyżce zgodnie z przepisem zrobiło się suche, nie chciało dać się uformować w jednolitą całość. Czy tak powinno być? Mam wrażenie, że także nie wyrosło tak, jakby mogło.
    Czy ktoś poradzi?

    • Reply Ilovebake October 12, 2017 at 20:44

      Może być problem z tym, że Twoja mąka ma nieco inną wilgotność i prawdopodobnie powinnaś dodać nieco więcej wody.

      • Reply Karolina October 12, 2017 at 20:57

        Spróbuję tak zrobić następnym razem, dziękuję za odpowiedź :)

  • Reply Are M. November 16, 2015 at 19:47

    Mega! Wyszły za pierwszym razem dokładnie jak na zdjęciach. Wielkie dzięki! !

  • Reply fema September 23, 2014 at 15:15

    A ile w gamach wody i maki? Bo mnie na szklanki nigdy nic nie wychodzi;-);-)

  • Reply Monika September 15, 2014 at 20:31

    Jak powinnam ustawić grzanie w piekarniku: termoobieg, grzanie z góry i dołu czy może też coś innego?

    • Reply Ilovebake September 15, 2014 at 20:46

      ustaw grzanie góra i dół :) pozdrawiam

    Leave a Reply