Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Boże Narodzenie, Pierniczki, pierniki

Miękkie, świąteczne pierniczki – przepis

Listopad 27, 2013 , 262518 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
miekkie-pierniczki-6

Przyznaję, że nie lubię twardych pierniczków. Zawsze z niecierpliwością czekałam, aż zmiękną lub też jadłam jeszcze ciepłe z piekarnika. Pierniczki z tego przepisu od razu są miękkie i rozpływające się w ustach, ponieważ do ciasta zostały dodane drożdże, które sprawiają, że są delikatne. Przepis doskonale sprawdzi się dla osób, które spóźniły się z pieczeniem klasycznych pierniczków, które muszą poleżeć, aby zmiękły. Doskonale sprawdzą się także w przypadku osób, które chcą upiec je na ostatnią chwilę, ponieważ nie wymagają dużo pracy. Ja na pewno nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tych pierniczków. Przepis na ciasteczka Piotra Kucharskiego. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 3 blaszki pierniczków

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki ciepłego mleka

 SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 -2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)

 PIERNICZKI ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI:

Świeże drożdże łączymy z ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Odstawiamy na ok. 10 min do lekkiego wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski razem z 3/4 szklanki cukru pudru, sodą, cynamonem oraz przyprawą do piernika. Miód rozpuszczamy razem z masłem i dodajemy do mąki, następnie dodajemy jajko i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Dokładnie wyrabiamy, aby powstało jednolite ciasto.

  PIERNICZKI Z SUCHYMI DROŻDŻAMI:

Mąkę przesiewamy do miski razem z 3/4 szklanki cukru pudru, sodą, cynamonem oraz przyprawą do piernika. Następnie dodajemy suche drożdże oraz jajko. Miód rozpuszczamy razem z masłem i dodajemy do mąki, następnie dodajemy ciepłe mleko. Dokładnie wyrabiamy, aby powstało jednolite ciasto.

 —————————-

Stolnicę dosyć mocno oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 5 mm. Foremkami do ciastek wycinamy różne kształty (foremki nie powinny być duże, ponieważ pierniczki lekko podrosną). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 C na ok. 8-10 min. Pierniczki powinny się zarumienić. 1/2 szklanki cukru pudru łączymy z 2 łyżkami gorącej wody i sokiem z cytryny, aby powstał dosyć gęsty lukier. Za pomocą pędzelka smarujemy ostudzone pierniczki lub po prostu polewamy lukrem. Podajemy, gdy lukier na pierniczkach zastygnie. Smacznego.

Komentarze

  • Odpowiedz monika Grudzień 5, 2017 at 14:28

    WItam, czy można zastąpić mąkę pszenną jaglaną, kokosową?

  • 1 2 3

    Dodaj komentarz