Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Słodkie bułeczki

Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i kruszonką – przepis

Sierpień 13, 2014 , 41595 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
3.DROŻDŻOWE BUŁECZKI ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ - PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 6 bułeczek

  •  2 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 12 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
  • 3/4 szklanki mleka, ciepłego
  • 60 g masła lub margaryny, roztopionej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko, temp. pokojowa
  • 1 żółtko, temp. pokojowa
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  •  3/4 szklanki mąki tortowej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 60 g masła lub margaryny, roztopionej

DODATKOWO:

  •  ok. 250 g śliwek
  • 6 czubatych łyżeczek bułki tartej
  • 1 żółtko do posmarowania wierzchu
  • 1 łyżka wody

Mąkę przesiewamy, następnie dodajemy suche drożdże ( ze świeżych wykonujemy wcześniej rozczyn ), cukier, jajko, żółtko, sól oraz roztopione, ciepłe masło. Wszystkie składniki mieszamy drewnianą łyżką, następnie wyrabiamy. Gotowe ciasto powinno być gładkie i elastyczne, odchodzące od ręki. Przekładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy i przecieramy palcami, aż powstanie kruszonka.

Z wyrośniętego ciasta wykrawamy sześc kawałków, z których formujemy okrągłe bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach od siebie. Szklankę o grubym i dość szerokim dnie ( ok. 6 cm ) wykonujemy na środku każdej bułeczki wgłębienie, wcześniej oprószamy delikatnie mąką. Środek bułeczki powinien być cienki. Zamiast używać szklanki możemy wykonać wgłębienie palcami. Wsypujemy do każdego po łyżeczce bułki tartej. Następnie układamy 3-4 połówki śliwki i obsypujemy obficie kruszonką. Przykrywamy na ok. 15-20 min do napuszenia. Po tym czasie bułeczki smarujemy lekko roztrzepanym żółtkiem wymieszanym z wodą. Pieczemy w temp. 180 C przez 20-25 min do zarumieniania. Smacznego.

drozdzowe-buleczki-ze-sliwkami--kruszonka-1

drozdzowe-buleczki-ze-sliwkami--kruszonka

Komentarze

  • Odpowiedz martynetka Styczeń 29, 2015 at 13:13

    Są rewelacyjne- proste w wykonaniu- zapisuje w ulubione. Moja córka się nimi zajada ;-)

  • Odpowiedz Łucja Styczeń 14, 2015 at 19:02

    Jestem pod wrażeniem Twojego bloga. Wypróbowałam już kilka przepisów i są genialne. Teraz czekam tylko kolejnych weekendów, by móc upiec coś nowego ;) Dobra robota!

    • Odpowiedz Ilovebake Styczeń 15, 2015 at 14:09

      Dzięki za miłe słowa :) może następnym razem podzielisz się z Nami zdjęciem z wypieku :)

  • Odpowiedz Angie Wrzesień 1, 2014 at 21:17

    Wyglądają tak swojsko, jak u babci w niedzielę, kiedy czekało się na deser po obiedzie: )) Pyszne!

    • Odpowiedz Ilovebake Wrzesień 2, 2014 at 09:42

      Dzięki wielkie :)

    Dodaj komentarz