Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Desery, Inne

Czekoladowy pudding chia z musem malinowym

June 27, 2016 , 30579 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Czekoladowy pudding chia z musem malinowym idealny na zdrowe śniadanie lub deser. Przepięknie prezentuje się w słoiczkach i jest zaskakująco pyszny. Dosyć słodki dzięki połączeniu z miodem i mocno kakaowy.

Nasiona chia są bardzo zdrowe i można je łączyć z różnymi rodzajami mleka np. kokosowe, migdałowe, sojowej. W połączeniu z płynem pęcznieją i tworzą coś na kształt dosyć gęstego puddingu. Nasiona chia nie mają wyrazistego smaku (troszkę można je porównać do nasion lnu),

Doskonale smakują ze świeżymi owocami, które nadają im charakteru.

Czekoladowy pudding z chia wykonujemy kilka godzin przed podaniem lub przygotowujemy wieczorem i podajemy rano np. na śniadanie. Kakaowy z miodową nutą i przepysznym musem malinowym, który cudownie orzeźwia. Musu malinowego nie słodziłam przez co był lekko kwaśny i idealnie współgrał z lekko słodkim puddingiem.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z chia.

pudding chia

CZEKOLADOWY PUDDING CHIA Z MUSEM MALINOWYM

SKŁADNIKI NA PUDDING CHIA:

ILOŚĆ: 1 duży pucharek lub dwa mniejsze słoiczki

  • 3/4 szklanki mleka (kokosowego, sojowego, migdałowego)
  • 2 łyżeczki miodu (1/2 łyżeczki stewii)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżki nasion chia
  • 1 łyżka kakao, czubata

SKŁADNIKI NA MUS MALINOWY:

  • ok. 100 g malin, świeżych lub mrożonych
  • 1 łyżeczka mleka kokosowego lub kremówki 30%

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy do lodówki na około 6 godzin lub całą noc. Delikatnie mieszamy i przekładamy do niedużych słoiczków lub pucharków. Maliny rozcieramy widelcem i łączymy z mlekiem lub kremówką. Wykładamy na wierzch puddingu i dekorujemy świeżymi owocami (można podawać z wiórkami gorzkiej czekolady).

pudding chia
pudding chia
pudding chia
pudding chia

Komentarze

  • Reply Agnieszkaa June 27, 2016 at 13:37

    Jeśli damy zwykłe mleko,to smak będzie normalny,tzn. taki jaki ma być?

    • Reply Ilovebake June 27, 2016 at 13:50

      Konsystencja będzie podobna, ale mleko kokosowe ma piękny aromat i wtedy smak puddingu jest lepszy :)

      • Reply Agnieszkaa June 28, 2016 at 09:52

        Ok,dzięki,zrobię z tym i tym :) A jak wyrzucę ekstrakt z przepisu to smak będzie mocno inny?

        • Reply Ilovebake June 28, 2016 at 09:54

          Ekstrakt dodaje cudownego aromatu :)

          • Agnieszkaa June 28, 2016 at 09:55

            to zrobię z,dzięki!! :)

    Leave a Reply