Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Serniki

Sernik na zimno z jagodami

Lipiec 16, 2018 , 26942 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Prosty sernik na zimno z jagodami i spodzie z herbatników i nutelli. Leciutka warstwa jagodowa i do tego słodki spód z kremu czekoladowego. Pycha.

Sernik jest dwukolorowy: jedna warstwa jest z twarogu i nutką kokosu, natomiast druga w kolorze fioletu z połączenia przetartych jagód oraz dodatku świeżych owoców.

Serniczek jest delikatny, kremowy z piankową wręcz warstwą jagodową. Do tego spód już ciężki i słodki z herbatników i nutelli. Jeśli nie przepadasz za nutellą możesz zamienić na inny krem czekoladowy lub dodać rozpuszczoną mleczną czekoladą.

Sernik na zimno z jagodami to błyskawiczny deser i do tego przepięknie wygląda po przekrojeniu. Doskonały na przeróżne letnie spotkania lub uroczyste okazje.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta i serniki z jagodami.

Sernik na zimno

SERNIK NA ZIMNO Z JAGODAMI

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 700 g twarogu, trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki jagód
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 180 g herbatników maślanych lub sucharków
  • 50 g masła, roztopionego
  • 4 łyżki nutelli lub kremu czekoladowego

DODATKOWO:

  • 3/4 szklanki jagód do posypania na wierzch

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Herbatniki miksujemy w malakserze lub wkładamy do woreczka strunowego i używając wałka rozdrabniamy. Do herbatników dodajemy roztopione masło oraz nutellę i dokładnie mieszamy. Formę o wym. 24 x24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę z ciasteczek i dociskamy. Wkładamy na czas przygotowania masy do lodówki.
Jagody przekładamy do rondelka i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 5 min. Po tym czasie przecieramy przez sitko, zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę mieszamy z zimna woda i odstawiamy na 5 min. Po tym czasie chwilę podgrzewamy np. w mikrofali (nie wolno doprowadzić do wrzenia), mieszamy i zostawiamy do przestudzenia.
Twaróg lub serek z wiaderka miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem, wanilią. Wlewamy 3/4 żelatyny cały czas miksując do połączenia. Kremówkę miksujemy na gęstą masę. Delikatnie łączymy z twarogiem. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy wiórki koksowe (możesz je zmiksować w blenderze, aby były mniejsze i mniej wyczuwalne w masie) i mieszamy, wylewamy na masę z ciasteczek i wkładamy na chwilę do lodówki. Do drugiej dodajemy przetarte jagody i pozostałą część żelatyny, mieszamy dokładnie (jeśli lubisz słodsze ciasta możesz dodać jeszcze cukru pudru). Do masy dodajemy połowę jagód, mieszamy delikatnie i wykładamy na jasną część. Wkładamy do lodówki. Po około 5 -10 min, gdy wierzch już się lekko zetnie obsypujemy pozostałymi jagodami. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Sernik na zimno
Sernik na zimno
Sernik na zimno
Sernik na zimno
Sernik na zimno

Komentarze

  • Odpowiedz Natalia Grudzień 10, 2018 at 20:18

    Ile wody do żelatyny trzeba dać?

    • Odpowiedz Ilovebake Grudzień 10, 2018 at 22:35

      Tak jak w przepisie 1/2 szklanki lub 1/3 wystarczy

  • Odpowiedz Gosia K. Wrzesień 7, 2018 at 11:59

    Właśnie zrobiłam i z niecierpliwością czekam, żeby stężał :) Szał kolorystyczny <3

    • Odpowiedz Ilovebake Wrzesień 7, 2018 at 18:44

      :)

    Dodaj komentarz