Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Babki, Wielkanoc

Babka dwukolorowa

March 26, 2019 , 21258 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Maślana babka dwukolorowa o waniliowo-kakaowym smaku. Lekko piaskowa, wilgotna i do tego puszysta. Jeden z najsmaczniejszych przepisów na babkę jakie wykonałam.

W przypadku ciast ucieranych ważną zasadą jest to, aby składniki były w tej samej temperaturze. Zmniejszasz wtedy ryzyko zakalca.

Drugą zasadą jest dodawanie składników i miksowanie tylko do połączenia. Zbyt długie miksowanie np. w przypadku kiedy dodasz mąkę sprawi, że ciasto będzie cięższe i mniej puszyste.

Babka dwukolorowa jest idealna na Wielkanoc, ale także będzie doskonała do herbaty i kawy lub spotkania rodzinne.

Skórka na zewnątrz jest chrupiąca, natomiast środek mięciutki i puszysty.

Przepis jest chyba jednym z prostszych jakie znam i wystarczy kilka prostych składników.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki.

Babka dwukolorowa

BABKA DWUKOLOROWA

  • 250 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka, temp. pokojowa

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Keksówkę o wym. 12×28 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie wsypujemy cukier i dalej miksujemy na tzw. puch. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Następnie wsypujemy w kilku porcjach suche składniki i miksujemy do połączenia. 3/4 ciasta wkładamy do formy, natomiast do pozostałej dodajemy przesiane kakao oraz mleko. Wykładamy na wierzch jasnego ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-45 min. do tzw. suchego patyczka.

Babka dwukolorowa
Babka dwukolorowa
Babka dwukolorowa

Komentarze

  • Reply Ilka April 5, 2020 at 16:16

    Mam pytanie do wielkosci szklanek mąki?.. Szklanka.. szklance nie równa. 200 czy 250 ml? Albo ile g mąki? Dzieki z góry za odpowiedź:)

    • Reply aneta April 6, 2020 at 18:08

      szklanka 250 ml :)

  • Reply Paulina March 16, 2020 at 17:55

    Babka przepyszna. Bardzo wilgotna, miękka. Piekłam troszkę dłużej niż w przepisie bo po 45 minutach środek jesscze był nie gotowy. Przepis super, polecam

  • Reply domaaa April 7, 2019 at 22:05

    Babka jest pyszna ! robiłam już dwa razy i zrobię na pewno jeszcze nie raz ???? jedynie co to musiałam wydłużyć czas pieczenia do godziny bo po 45 min w moim przypadku nadal było nie upieczone ale godzinka i można było wyciągać ;)

  • Leave a Reply